Vysocí zástupci ČSSD ukázali viníka krize: Haška

Domácí Domácí
29. 10. 2013 13:10
Milan Štěch, Alena Gajdůšková a Petr Vícha se postavili na stranu Bohuslava Sobotky.
Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) novinářům potvrzuje, že horní komora schválila podání žaloby na prezidenta pro velezradu. Snímek ze 4. března 2013.
Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) novinářům potvrzuje, že horní komora schválila podání žaloby na prezidenta pro velezradu. Snímek ze 4. března 2013. | Foto: Reuters

Praha - Vysoce postavení představitelé ČSSD oslovili své spolustraníky otevřeným dopisem, v němž označují za viníka současné krize v sociální demokracii prvního místopředsedu Michala Haška.

Předseda senátu Milan Štěch, 1. místopředsedkyně senátu Alena Gajdůšková a předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha v dopise píší, že Michal Hašek usiloval o nenavržení Bohuslava Sobotky na předsedu vlády ještě před volbami.

Bez okolků také popisují, jak Jeroným Tejc, Roman Onderka, Zdeněk Škromach i Michal Hašek vystoupili při nedělním odpoledním zasedání předsednictva strany a navrhli vyřazení Bohuslava Sobotky z vyjednávacího týmu s úmyslem dosadit na toto místo Jeronýma Tejce. A to přes to, že byl Sobotka na posledním jednání Ústředního výkonného výboru do této funkce při hlasování potvrzen.

Vyjadřují přesvědčení, že výsledky nového hlasování, v němž byly „protisobotkovské" návrhy v neděli přijaty, musely být dohodnuty předem a bez doporučení základních organizací a okresních a krajských výborů. To považují za nepřijatelné.

"Jsme přesvědčeni, že tak závažné rozhodnutí předsednictva ČSSD nemělo být projednáváno a přijato bez předchozí konzultace v členské základně, neboť směřuje proti právoplatnému výsledku posledního sjezdu ČSSD ve věci volby předsedy ČSSD a rovněž tak proti platnému usnesení posledního Ústředního výkonného výboru ČSSD," vyjádřili své rozhořčení Štěch, Gajdůšková a Vícha.

Podle nich povolební puč nejen poškozuje stranu v očích voličů, činí ji nedůvěryhodnou, ale zároveň může zapříčinit i konání dalších předčasných voleb.

Štěch, Gajdůšková a Vícha proto vyzvali své spolustraníky, aby při případném odvolání Bohuslava Sobotky z funkce předsedy zvážili zejména Haškovu zodpovědnost za stávající situaci a rozkol ve straně.

"Osobně jsme přesvědčeni, že kdyby nejvyšší orgán ČSSD, tj. sjezd, rozhodoval o tom, že v novém vedení ČSSD nemá být Bohuslav Sobotka, tak by měl především posoudit zodpovědnost i 1. místopředsedy Michala Haška," uzavírají senátoři své prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy