Výnosný trik: Z peněz na kanceláře plní stranické kasy

Martina Machová Martina Machová
6. 3. 2011 10:15
Aktuálně.cz prověřovalo, jak senátoři využívají peníze na kanceláře
Mít v Senátu své lidi se vyplatí.
Mít v Senátu své lidi se vyplatí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Proč je také pro politické strany dobré mít v parlamentu své zákonodárce? I proto, že to trvale prospívá stranické kase.

Ze seznamu příplatků, které pobírali senátoři v minulých pěti letech nad běžný plat, totiž Aktuálně.cz zjistilo, že zákonodárci všech stran často umisťují své kanceláře do stranických sídel a platí za ně vlastním stranám nájem.

Jde přitom o peníze z rozpočtu Senátu, které senátoři dostávají jako takzvané náhrady a platí si z nich asistenty, bydlení, cestovné a právě kanceláře. Do loňského roku je zákonodárci brali k platu, aniž by je museli danit.

Každý senátor má nárok na jednu kancelář ve svém senátorském obvodě. Z rozpočtu mu na ni přispíváme podle velikosti města, kam své sídlo umístí. Částky se pohybují od 27 tisíc v Praze až po devět tisíc v nejmenších obcích.

Příplatky na kancelář většinou senátoři využívají v plné výši, ačkoli by prokazatelně mohli ve svých městech zaplatit nižší nájemné, než ve skutečnosti posílají z veřejného rozpoču své partaji. 

Specialisté z levice 

V největší míře využívají těchto příspěvků senátoři zvolení za KSČM a sociální demokraté.

Přímo v domě patřícím straně má například kancelář chomutovský senátor Václav Homolka nebo znojemská senátorka Marta Bayerová.

Marta Bayerová už komunistům na kanceláři nevydělává.
Marta Bayerová už komunistům na kanceláři nevydělává. | Foto: KSČM

Václav Homolka, zvolený v roce 2007, získal pro komunisty do konce loňského září 1,07 milionu korun.

Marta Bauerová, zvolená v roce 2008, stihla do loňských podzimních senátních voleb přispět partajní pokladně 560 tisíci korunami. Znojemská politička se ale s komunisty rozhádala. Nyní přesídlila o několik ulic dále a pronajala si prostory v soukromém domě. 

V budovách patřících přímo sociální demokracii mají kanceláře plzeňský senátor za ČSSD Jiří Bis či olomoucký sociální demokrat Karel Korytář.

První jmenovaný za období od podzimu 2008 do září 2010 přihrál partaji 660 tisíc korun, druhý 610 tisíc korun.

Jednu ze svých tří kanceláří umístil do stranického sídla i středočeský senátor Marcel Chládek. Rakovnické ČSSD přispívá měsíčně pěti tisíci korunami.

Levně pronajmout, draze zaplatit

Skrytý sponzoring politických stran senátními penězi je v některých případech ještě propracovanější.

Jak to mají oni, mě nezajímá, řekl senátor ČSSD Karel Kapoun.
Jak to mají oni, mě nezajímá, řekl senátor ČSSD Karel Kapoun. | Foto: ČSSD

V místech, kde strany nemají přímo vlastní sídlo, se k získání peněz používají prostory v majetku měst, které si strana za výhodných podmínek pronajme. 

Například českolipská ČSSD platí městu za nájem 22 tisíc korun ročně bez záloh, podle údajů z kanceláře Senátu však českolipský senátor Kapoun předložil v roce 2009 smlouvu na pronájem prostor včetně vybavení 312 tisíc ročně.

Za necelé dva roky pak za něj Senát zaplatil 405 tisíc korun.

"Já mám smlouvu se sociální demokracií na 18 tisíc na měsíc, a jak to mají s městem, jsem se nezajímal. Bylo mi to navrženo, mně to vyhovuje, vybavili mi ji, hlídají mi ji," řekl senátor na otázku, zda mu nevadí, jak strana vydělává.

Výhodně v Gongu

Stejně však postupují i další strany.

Lidé jsou zvyklí sem chodit, zdůvodnil výběr kanceláře Tomáš Kladívko z ODS.
Lidé jsou zvyklí sem chodit, zdůvodnil výběr kanceláře Tomáš Kladívko z ODS. | Foto: Ondřej Besperát

V kanceláři ODS, která sídlí ve veřejné budově, působí také senátor za Prahu 9 Tomáš Kladívko. Dům patří městské části, v užívání jej má ale její příspěvková organizace Divadlo Gong. Ta pronajímá prostory občanským demoktratům a ti svému senátorovi.

Za Kladívkovu kancelář platí Senát průměrně 29,2 tisíc korun měsíčně včetně pronájmu vybavení. Ročně to vychází na 350,4 tisíc korun a za sledované období deníkem Aktuálně.cz 678 tisíc korun. Kladívko je totiž senátorem teprve od roku 2008.

"Vybral jsem si kancelář zde proto, že jsou tam lidé navyklí za ODS chodit," vysvětloval výběr.

Kolik platí ODS na Praze 9 veřejné instituci? To je podle ředitele Gongu Josefa Pavlaty tajné. "Jedná se řádově o desítky tisíc, pronájem pro nás patří k těm nejvýhodnějším," řekl jen.

Odešel, ale přispívá dál

Zvláštním případem mezi senátory je bývalý lidovec Adolf Jílek, který před minulými volbami přešel z přešel do TOP 09.

Od roku 2005 do září 2010 přinesl do kasy KDU-ČSL 1,5 milionu korun a navzdory změně dresu tam posílá senátní peníze nadále.

"Lidé si už zvykli," vyvětluje, proč se nepřestěhoval.

 

Právě se děje

Další zprávy