Vydání senátorky Janáčkové: Senát chce důkazy

Martina Macková
18. 3. 2008 16:30
O vydání senátorky ke stíhání se rozhodne v květnu
Senátorka Liana Janáčková na jednání senátorského klubu SNK.
Senátorka Liana Janáčková na jednání senátorského klubu SNK. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátoři imunitního výboru dnes ještě nerozhodli, jestli doporučí vydat, či nevydat kolegyni Lianu Janáčkovou trestnímu stíhání.

Janáčkovou policie hodlá stíhat za výroky o Romech, které pronesla loni na jednání, kde řešila problémy osady Bedřiška. Tehdy mluvila například o přemnožení cigánů a jejich odstřelovaní dynamitem. Na případ upozornil deník Aktuálně.cz.

Výbor pouze vybral tzv. garančního zpravodaje, který případ rasistických výroků starostky Ostravy Mariánských Hor nastuduje a bude o něm podrobně informovat politiky.

Tím se stal Janáčkové kolega z klubu SNK Josef Novotný. Kolegové mu uložili, aby požádal policii o všechny důkazy ke kauze. Senátoři je chtějí před svým rozhodováním prostudovat.

Čtěte také: Vydat Janáčkovou za rasismus? Senátoři nejsou jednotní

Teprve poté bude jednat a rozhodovat o případném doporučení výbor a hlasování o vydání senátoři odhadují nejdříve v dubnu či květnu.

Zpravodaj k případu senátor Josef Novotný
Zpravodaj k případu senátor Josef Novotný | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Chceme se vyvarovat toho, co se stalo v případu kolegy Jiřího Čunka, kdy jsme od policie dostali jen polovinu informací. A pak jsme rozhodovali o vydání bez veškerých podkladů, které nám měla dodat," řekl Aktuálně.cz člen výboru senátor Jaromír Štětina.

O vydání senátorky Janáčkové přitom bude senát rozhodovat už podruhé. Politička čelila trestnímu stíhání už v roce 2006, kdy ji policie chtěla obvinit ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Tehdy ji senát imunity nezbavil.

 

Právě se děje

Další zprávy