Vydat Janáčkovou za rasismus? Senátoři nejsou jednotní

Martina Macková
10. 3. 2008 15:02
O vydání senátorky už jednou rozhodovali
Liana Janáčková se kulek nebojí.
Liana Janáčková se kulek nebojí. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Senát nebude jednotný v názoru, zda vydat nezávislou ostravskou senátorku Lianu Janáčkovou trestnímu stíhání. Policie žádá o zbavení imunity kvůli podezření z rasismu.

A to přesto, že právě z dílny senátorů vychází návrhy na omezení či úplné zrušení imunity zákonodárců.

Problémem političky jsou rasistické výroky, které pronesla jako starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Jde o případ, na který loni upozornil deník Aktuálně.cz.

Na jednání, kde řešila problémy osady Bedřiška obývané Romy, tehdy mluvila například o přemnožení cigánů a jejich odstřelovaní dynamitem.

Senátoři se na tom, zda je Janáčková rasistka, neshodují.

Museli bychom se zbláznit

"Spekuloval bych, neznám podrobnosti, musím se podívat, o co se policie v tomto případě opírá. Pak budu přemýšlet," řekl předseda senátu Přemysl Sobotka (ODS). Připustil ovšem, že Janáčkové výroky nebyly zcela v pořádku.

"Byly tam věty, které nepatří do standardního repertoáru politika," dodal.

Jeho kolega Jaroslav Kubera (ODS) má naopak už dnes jasno. "V zemi, kde chce ministryně zavést pokuty za facky, vydat někoho za tyto věty, to bychom se museli už zbláznit," míní.

Šéf senátu - Přemysl Sobotka - online v redakci Aktuálně.cz.
Šéf senátu - Přemysl Sobotka - online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Je to nesmysl, nehlasoval bych pro vydání. Vždyť ona reagovala na bílé, kteří na ni tlačili, proto v zoufalství pronesla něco takového," řekl Aktuálně.cz Kubera.

Čtěte více: Policie žádá o vydání senátorky Janáčkové. Pro rasismus

Odměna za hlas pro Klause

Senátor Jaromír Štětina (KOD, SZ) soudí, že výroky rasistické byly. "Jestliže někdo v souvislosti s etnickou menšinou mluví o ostnatých drátech, zapomíná, že tady stále žijí lidé, kteří zažili Osvětim. Pro mě je to nepřípustné. Hlasoval bych pro vydání," řekl Štětina.

Stejně se vyjádřil senátor Petr Vícha (ČSSD). Ten dokonce řekl, že pro vydání budou hlasovat všichni sociálnědemokratičtí senátoři. "Jsme obecně proti zachování imunity, budeme hlasovat pro vydání. Myslím, že i v zájmu paní senátorky by mělo být, aby o vydání sama požádala," řekl Aktuálně.cz.

Hlasovat o Janáčkové přitom budou její kolegové ze Senátu už podruhé. Policie ji totiž chtěla stíhat už v roce 2006 za zneužití pravomoci veřejného činitele. Tehdy ji Senát nevydal.

Janáčková je jednou ze dvou nezávislých senátorek, které daly v prezidentské volbě hlas Václavu Klausovi.

 

Právě se děje

Další zprávy