Výbor doporučil Senátu zrušit doživotní imunitu

ČTK ČTK
12. 3. 2013 12:05
Senát tak zřejmě novelu na druhý pokus schválí, rozhodovat bude ve středu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát zřejmě na druhý pokus schválí ústavní novelu, která má zrušit doživotní imunitu zákonodárců. Horní komoře to v úterý poměrem 6:2 doporučil její ústavně-právní výbor.

Návrh nepodpořili senátoři ODS. Jejich předseda Jaroslav Kubera neúspěšně prosazoval přísnější omezení imunity jen na projevy v Parlamentu.

Senát by měl o novele rozhodnout na středeční schůzi.

Obdobnou předlohu Parlament projednával už loni, v Senátu se ale pro její přijetí nenašlo dost hlasů. V Poslanecké sněmovně je pro schválení změny ústavy potřeba 120 hlasů. Podobně v Senátu je nutný souhlas třípětinové většiny, ale z přítomných senátorů.

Novela počítá s tím, že by poslance či senátora nadále nebylo možné trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem.

Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku jeho mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní komora.

O omezení imunity jen na projevy se i ve sněmovně neúspěšně snažil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle něj zákonodárci vydávají k trestnímu stíhání na žádost policie prakticky kohokoliv a vydávání zákonodárců se stává nástrojem politického boje. Na svou stranu získal ale jen 50 poslanců.

Podobně Kuberův návrh loni ODS prosazovala ve formě vlastní ústavní novely, v Senátu ale potřebný počet hlasů nezískala. Přednost dostala podobná úprava, kterou schválila sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy