VV kvůli volbě předsedy zahájily audit svých příznivců

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 2. 2011 11:56
Kontrolu všech registrovaných členů chce strana stihnout do dubna
Věci veřejné
Věci veřejné | Foto: Martina Machová

Praha - Věci veřejné zahájily kontrolu svých registrovaných příznivců, kteří se mohou zúčastnit interních referend strany a mimo jiné také volit jejího předsedu.

V databázi strany je těchto "véčkařů" zhruba 17 tisíc, ne všichni se ale internetových hlasování účastní.

Stranu, která propaguje přímou demokracii členů a příznivců, letos čeká několik důležitých hlasování. Na jaře to bude volba předsedy, poté hlasující rozhodnou o lídrech do krajských voleb pro rok 2012.

"Kontrolu všech registrovaných členů chce strana stihnout do dubna, kdy by měla být přímá volba předsedy Věcí veřejných," řekl Pavel Dobeš, který má interní referenda Věcí veřejných na starosti.

Současným předsedou strany je ministr vnitra Radek John, který byl zvolen v prvním online hlasování v červnu 2009.

Kvůli letošní volbě šéfa strany a lídrů v regionálních volbách strana po svých registrovaných voličích požaduje, aby aktualizovali svá osobní data.

Administrativní tým Věcí veřejných rozesílá všem "véčkařům" e-maily, v nichž je prosí o potvrzení, že jsou jimi zadané údaje platné. "Pokud zjistí nějaké nesrovnalosti, bude jim také telefonovat," uvedl Dobeš.

Ačkoli má strana kolem 17 tisíc registrovaných příznivců, v médiích se několikrát objevily informace, že ve vnitrostranických referendech je skutečně aktivní pouze část. Například loni v červenci se internetového hlasování o koaličních spolupráci VV, ODS a TOP 09 zúčastnilo 3727 lidí, tedy 22 procent z tehdy registrovaných 16 873 "véčkařů".

 

Právě se děje

Další zprávy