Vostrá z KSČM literární kritičkou: Dělá Paroubek sumo?

Domácí Domácí
18. 7. 2011 12:40
Jde o pohled do duše stárnoucího ufňukaného funkcionáře, hodnotí Paroubkovu knihu

Praha - Dlouholetá poslankyně a místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá se pustila do literární, ale i osobní kritiky expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Jeho novou knihu "Český Watergate - tzv. Kubiceho zpráva" v tiskové zprávě označila za nudné čtení a předělávku knihy jeho nejbližšího spolupracovníka Petra Dimuna.

"Kromě toho, že se jedná o starší remake stranického bestselleru od Petra Dimuna (Pravda a mýty o Kubiceho zprávě), jde o zajímavý pohled do duše stárnoucího ufňukaného funkcionáře, kterému nezbyde než zavalit svět svými brožurami a v okruhu svých blízkých si léčit pošramocené ego," sdělila veřejnosti poslankyně.

Aktuálně.cz o ní v nedávném seriálu psalo v souvislosti s její bakalářskou diplomovou prací, kterou založila na porovnávání programů jednotlivých politických stran a ve které veřejnost informovala o tom, že KSČM "opakovaně zdůrazňuje demokratické pojetí politiky".

Paroubek sportovec? Leda sumo

Vostrá však nehodnotí pouze Paroubkovy literární schopnosti. Pustila se i do zpochybňování jím napsaných slov, třeba poslancova vyznání, že je sportovec.

"Tak to mne zaujalo, protože ho znám ze sněmovny a budí dojem, že jestli sportovec, tak leda jako vyznavač japonského tradičního sportu sumo," píše Vostrá.

Sdělení pro veřejnost

  • Poslankyně Miloslava Vostrá je častým komentátorem politické situace. Tady jsou některé její příspěvky:
  • Věci veřejné se nyní snaží jakoby oživit. Volba nového vedení měla dodat straně legitimitu a místo toho dnes pozorujeme posmrtné křeče. Strana pomalu ztrácí příznivce a mnozí říkáme, že příliš rychle vyletěly nahoru a shořely jako Ikarus v záři pozornosti. Rychlá kariéra, za kterou stojí jen marketingově dobře upravená slova a příjemná tvář, má vždy rychlé konce.
  • Blíží se Vánoce, čas pečení voňavého cukroví, kaprů, dárečků a rodinné pohody. Jen tak přemýšlím, jak to bude letos v mnoha českých rodinách. Kapr letos ve vaně plavat nebude, voda se zdražuje, a zřejmě tak omezíme i rodinnou hygienu. Hořet také nesmí, při cenách vody bychom museli hasit leda sněhem. Jen nevím, jestli při horentním zdražení vody v některých českých městech a obcích bude tato efektivní úspora dostačující.
  • Po sledování nekonečného seriálu české politiky K9 aneb Tenhle ministr se nám už zase nepovedl a chceme jiného si začínám myslet, že Esmeralda by měla dostat Oskara. Vládní K9 zasedala celý den. Na programu byla nikoli Výměna manželek, to tu bylo za Topolánka s Paroubkem, ale výměna ministrů. Zatímco ministři Vondra a Fuksa by měli odejít okamžitě, toto téma není stále aktuální. Možná až v další sérii. Místo toho se prý strany koalice shodly, že na ministerstva si mohou jmenovat, koho chtějí. Tak tomu říkám "objev roku". Je to asi stejné, jako když se děti na pískovišti shodnou, že čůrat by měly chodit raději na trávník. Je prostě úžasné, jaké nesmysly dokážou ti pánové v oblecích řešit celý den.
  • Kdyby se to stalo mně, přehnul by mě táta přes koleno. Státní maturity by ode mě jedničku určitě nedostaly. Jak tak slyším prostřednictvím své dcery, ale i od učitelů, připravily jim spoustu vrásek na čele. Slyšela jsem dobrý nápad: všichni, kteří se za léta ve vládních funkcích či jako partneři na vypracování letošních státních maturit podíleli, by si je měli sami vyzkoušet. Třeba by stejně jako někteří studenti a učitelé řadu chyb objevili. A příště by více přemýšleli o tom, jaké dílko pustí do světa. I pan ministr Dobeš jistě rád zavzpomíná na školní léta.

"Zatímco Nečasova vláda rozkrádá důchodový systém, zavádí zdravotnictví jen pro bohaté a likviduje poslední zbytky sociálního státu, bývalý lídr opozice fňuká nad svým osudem," nešetří kolegyně expředsedu ČSSD a bývalého premiéra.

Paroubek křtil novou knížku minulý týden, píše v ní mimo jiné o propojení současného ministra vnitra Jana Kubiceho (nestr.) s uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem či s poslancem ODS Janem Vidímem. Tzv. Kubiceho zpráva podle Paroubka ovlivnila volby v roce 2006.

Právě o nich píše Vostrá na zhruba čtyřiceti stranách své bakalářské práce, Kubiceho aféru tam nijak nezmínila. Omezila se na výrok, že ČSSD měla před volbami mnoho skandálů. Poslankyně se po ukončení bakalářského studia rozhodla, že bude ve studiu na Vysoké škole finanční a správní pokračovat. V budoucnu by z ní mohla být inženýrka.

"A to především proto, že to, co má člověk v hlavě, mu nikdo nevezme. A já studuji především sama kvůli sobě," zdůvodnila.

 

Právě se děje

Další zprávy