ODS a piráti u voličů znovu oslabili, lehce si naopak polepšila levice, SPD či TOP 09

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 10. 2019 11:06
Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO, kterému by dalo hlas 30,5 procenta voličů. Druzí by skončili piráti se ziskem 12,5 procenta. Třetí ODS by odevzdalo hlas 11,5 procenta voličů. Vyplývá to z v úterý zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median.
Foto: MEDIAN

Průzkum pro svůj volební model prováděla společnost Median od 30. září do 28. října. Tedy poté, co pražské městské státní zastupitelství zastavilo stíhání předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo. Zapojilo se do něj 1153 respondentů ve věku od 18 let.

Pirátům by v říjnu podle Medianu dalo hlas o jeden procentní bod méně voličů než v září. Stejně velký pokles oproti předchozímu průzkumu zaznamenali i občanští demokraté. Obě strany si o půl procentního bodu pohoršily už v září.

SPD Tomia Okamury by podle modelu získalo osm procent hlasů. Hnutí by tak zvrátilo čtyři měsíce trvající sestupný trend.

Zlepšení o půl procentního bodu zaznamenala v říjnu dvojice levicových stran. Vládní ČSSD by podpořilo 7,5 procenta voličů a komunisty sedm procent hlasujících.

Starostům a TOP 09 by odevzdalo hlas shodně šest procent voličů. Pro oba subjekty to znamená mírné zlepšení.

Naopak lidovcům přisoudil říjnový volební model 4,5 procenta hlasů, o jeden procentní bod méně než v září. Při zohlednění statistické chyby mají ale lidovci podobnou šanci na vstup do sněmovny jako STAN a TOP 09, uvádí Median.

Zeleným by dala hlas dvě procenta voličů. Podpora hnutí Trikolóra je o půl procentního bodu nižší.

Statistická chyba průzkumu podle Medianu činí 1,5 procentního bodu u menších stran a tři procentní body u nejsilnějších stran.

 

Právě se děje

Další zprávy