Volby 2006: V březnu vede ODS

ven
3. 4. 2006 12:30
Praha - V průzkumech se nejvýrazněji daří Zeleným, kteří poprvé překročili desetiprocentní hranici. Volby by v březnu vyhrála ODS, ČSSD ztrácí jen čtyři procenta.
Předseda ODS Mirek Topolánek
Předseda ODS Mirek Topolánek | Foto: čtk

ODS si udržuje vedoucí pozici s podporou 29,3 procent voličů, stabilní zůstává i pozice ČSSD (25,3 procent) na druhém místě. KSČM je v pořadí volebních prefencí politických stran dlouhodobě třetí. Nyní by ji volilo 17,6 procent lidí. 

Pokračuje mírný nárůst voličské přízně Strany zelených (10,5 procent), "zotavila se" i KDU-ČSL, kterou by volilo 9,9 procent oprávněných voličů. Ze statistického hlediska však zůstává rozdíl v podpoře těchto dvou stran nevýznamný.

Foto: Tomáš Daněk

Volit půjde polovina lidí

Předvolební průzkum uspořádala společnost Factum Invenio ve dnech 24. 29. 3. 2006 mezi bezmála devíti sty šedesáti voliči. 

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že na konci března 2006 by se k volbám do Poslanecké sněmovny vypravilo 53,6 procent oprávněných voličů. Očekávaná volební účast je nyní nižší než účast v minulých volbách do Sněmovny v roce 2002, kdy volilo 58 procent oprávněných voličů.

Do sněmovny jen pět stran

ODS by ve sněmovně podle Factum Invenio pravděpodobně získala 64 mandátů, ČSSD 55 mandátů, KSČM 38 mandátů, Strana zelených 22 mandátů a KDU-ČSL 21 mandátů. Odhad mandátů je zatížen statistickou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku až dvou poslaneckých křesel.

"Vývoj volební prognózy ukazuje, že pozice ODS proti roku 2002 významně posílila, její předpokládaný volební výsledek se nyní dlouhodobě pohybuje kolem třicetiprocentní hladiny. Strana v poslední době přišla s úpravou svého konceptu rovné daně a návrhem ročních daňových prázdnin pro živnostníky, definitivní volební program však zatím nepředstavila," říkají k současným preferencím autoři průzkumu. 

Co nás čeká? Úprava programů a sbírání politických bodů

Voličská přízeň ČSSD se od podzimu drží kolem pětadvaceti procent, po mírném poklesu na začátku roku zůstává nad touto hranicí i na konci března. Stejně jako ODS upravuje i ČSSD průběžně svůj volební program - v poslední době se to týká výše porodného a příspěvků pro školáky.

Foto: Aktuálně.cz

Růst voličské přízně Strany zelených je podpořen nekonfliktním vystupováním jejích představitelů a středově orientovaným programem, což straně umožňuje sbírat hlasy nespokojených z levé i pravé části voličského spektra.

Pozice KDU-ČSL se po období mírného poklesu dostala zpět k hladině deseti procent, což svědčí o stabilitě voličského jádra strany, které slyší na její konzervativní program.

 

Právě se děje

Další zprávy