Volba prezidenta: Začíná audit účtů, postihy nepřinese

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
13. 8. 2013 19:30
Mandátový a imunitní výbor vybral auditora. Prověrka je ale podle člena výboru zbytečná.
Superdebata prezidentských kandidátů. Po více než půl roce přichází audit jejich účtů, ale bude to jen formalita.
Superdebata prezidentských kandidátů. Po více než půl roce přichází audit jejich účtů, ale bude to jen formalita. | Foto: ČTK

Praha - Šest měsíců musely účty prezidentských kandidátů čekat na svého oficiálního auditora, kterého v úterý vybral Mandátový a imunitní výbor Senátu.

Přestože závěry auditu by měly být známé do měsíce od podepsání smlouvy, nemůže prověrka účtů přinést žádný postih těm prezidentským kandidátů, kteří by při financování své prezidentské kampaně pochybili.

"V podstatě jsou to vyhozené peníze, jelikož audit ve finále nebude mít žádný praktický význam," komentoval auditorskou kontrolu člen výboru Jaroslav Kubera.

Výbor nemůže požadovat žádné sankce

Výbor auditora vybíral s vědomím, že výsledky kontroly půjdou rovnou tak říkajíc do šuplíku. Nejinak by tomu bylo i v případě, že by výbor dodržel slibovaný termín.

Původně totiž měly být výsledky kontroly zveřejněny již v polovině léta. Ani to by ale nebyla dostačující lhůta k podání návrhu na porušení pravidel financování volební kampaně. Ten totiž mohou podávat pouze prezidentští kandidáti do 60 dnů od dne, kdy bylo zveřejněno vyúčtování volební kampaně, v případě letošní prezidentské volby 30. března.

"Výbor má svázané ruce. Zákon mu nedává žádné pravomoci jakkoliv vyžadovat postih na těch kandidátech, kteří by při financování prezidentské kampaně pochybili. Jednalo by se případně pouze o postih mediální, který je ale bezvýznamný," řekl Kubera.

Podle Kubery musí v zákoně dojít k zásadním změnám. "V zákoně je totiž spousta nesmyslů, které byly přijaty příliš rychle," dodal.

Do prvního výběrového řízení se přihlásily tři firmy. Senátoři požadovali, aby cena auditu nepřesáhla dva miliony korun. Nakonec byl ale tendr zrušen a bylo vypsané druhé výběrové řízení, v němž základní a jediné hodnotící kritérium byla "nejnižší nabídková cena". S tou nakonec přišla společnost APOGEO Audit s.r.o., která prověrku provede za 75 tisíc korun.

"Vypsáním druhého výběrového řízení se sice oddálil výběr auditora, byla tak ale vybrána nejlevnější nabídka," okomentoval postup výboru Kubera.

Auditoři by měli zkontrolovat, zda byly veškeré výdaje volební kampaně hrazeny z prostředků volebního účtu, zda je vedeno účetnictví kandidátů v plném rozsahu nebo zda údaje o finančních prostředcích převedených na volební účty jednotlivých kandidátů obsahují přehled o původu těchto prostředků.

5 milionů za týden

Nad účty některých kandidátů se ale i půl roku od vyhlášení výsledků voleb vznášejí otazníky. Financování kampaně zcela neobjasnil například ministr financí v demisi Jan Fischer.

Sponzory neúspěšný kandidát na prezidenta marně sháněl půl roku. Ve chvíli, kdy se o něm začalo špitat jako o favoritovi na šéfa financí v Rusnokově kabinetu, přistál na jeho účtu milionový dar. Zbylé miliony se začaly hrnout jen několik hodin poté, co oficiálně svůj nástup na ministerstvo potvrdil.

 

Právě se děje

Další zprávy