Vláda se zlobí na Brusel. Noty summitu přišly o půlnoci

Tereza Šídlová
26. 6. 2012 15:35
Narychlo tak musela o klíčová témata doplnit premiérův mandát pro evropská jednání
Petr Nečas na summitu o nové eurosmlouvě. Nepodepsal.
Petr Nečas na summitu o nové eurosmlouvě. Nepodepsal. | Foto: Reuters

Praha - Hodinu po půlnoci prý dnes české vládě přišel nový balík návrhů, o nichž bude koncem tohoto týdne jednat premiér Petr Nečas na summitu EU a které mají znovu zvrátit temné vize o budoucnosti Evropské unie.

Vláda v úterý projednala mandát pro českého předsedu vlády. Narychlo jej ale musela doplnit o klíčová témata nového návrhu, za nímž stojí špičky unijních institucí: nástroje rozpočtové a bankovní unie.

Financial Times v úterý ráno dokument zveřejnily: mluví se v něm především o vzniku jakéhosi unijního ministerstva financí, který bude dohlížet i nad národními rozpočty, či o vzniku společného evropského bankovního regulátora.

„Součástí mandátu schváleného dnes na vládě je určitý apel české vlády vůči Bruselu, aby dokumenty zásadního obsahu přicházely alespoň dny, nebo týdny před jejich faktickým projednáváním, nikoli pouze hodiny," uvedla v úterý vicepremiérka vlády Karolína Peake.

Podle českých vládních zdrojů ale návrh přišel v noci všem vládám sedmadvacítky.

Tiskové konference se nezúčastnil premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek pak uvedl, že materiál je teprve počátek jednání a že konečnou podobu návrhy dostanou až za dobu v řádu měsíců.

Konec jednotného trhu?

Zdůraznil ale, že nyní hrozí konec jednotného vnitřního finančního trhu EU.

„Je zřejmé, že to, co projednáváme na expertní úrovni, nás ještě o něco více posouvá směrem k větší integraci a je tam pro ČR několik velmi citlivých otázek," uvedl Kalousek.

„Pro nás je velmi důležité, aby si dcery s bankami nemohly měnit aktiva za jiných než tržních podmínek, protože by to mohlo znamenat, že bez možnosti zásahu domácího regulátora se výrazně zhorší bilance dcer, které jsou našimi stěžejními bankami," dodal ministr financí.

Ve čtvrtek začne v Bruselu klíčový summit EU. Má se na něm rozhodnout o hlubší integraci EU. Česko se už přitom vyhnulo prvnímu kroku tímto směrem, když odmítlo přistoupit k paktu o rozpočtové odpovědnosti.

Kvůli přístupu k EU jsou dlouhodobě napjaté vztahy uvnitř vlády mezi klíčovými stranami koalice - ODS a TOP 09. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dokonce vyhrožoval svým vystoupením z vlády, pokud Česko pakt nepřijme.

Později svá slova mírnil a odvolával se na to, že hlavní překážkou pro přijetí unijní fiskální smlouvy je prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy