Vláda rozdělí poslední velké peníze z EU

Petr Holub
7. 9. 2006 0:00
Praha - Menšinová vláda ODS rozhodne v říjnu o tom, jak bude Česko čerpat 700 miliard korun z evropských fondů. Plány předchůdců se novým ministrům příliš nelíbí.
Mirek Topolánek se na premiérské křeslo pravděpodobně dost těšil. První jednání nové vlády začalo o čtvrt hodiny dříve, než bylo plánováno.
Mirek Topolánek se na premiérské křeslo pravděpodobně dost těšil. První jednání nové vlády začalo o čtvrt hodiny dříve, než bylo plánováno. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Očekávám, že mi resortní ministři předloží návrhy, jak změnit jednotlivé operační programy," řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, který je odpovědný za jednání s Bruselem. Desítky miliard chce jinak využít například ministryně školství Miroslava Kopicová.

Pokud menšinový kabinet ODS nepřežije konec roku, stane se změna operačních programů pro ministry hlavním úkolem.

Česká vláda dostane 700 miliard během rozpočtového období 2007-2013, přitom musí bruselské dotace zvýšit o 15 procent z vlastních zdrojů. "Jsou to první a poslední velké peníze, které od Evropské unie dostaneme," podtrhuje význam dotací Dan Marek, který přednáší o evropských fondech na olomoucké univerzitě.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH

  • ODS zruší škrty ve vědě a školství
    Topolánkova vláda ihned po nástupu rozhodne, jak stát v příštím roce utratí téměř bilion korun. "Musíme to stihnout za dva týdny," říká nastupující ministr financí Vlastimil Tlustý.
  • PŘEČTĚTE SI: Dotazník novým ministrům
    Deník Aktuálně.cz dal novým ministrům tři "snadné" otázky. Kromě postoje k vízům pro Ukrajinu se například dovíte, co Ivan Langer udělá s expříslušníky SNB.
  • Hra o miliardy, aneb jaký bude schodek
    Paroubkova vláda před svým odchodem odhlasovála opatření, jak osekat státní výdaje tak, aby rozpočtové mínus nepřekročilo 88 miliard. Odloží se tak dva zákony a zvýší se cena cigaret.

Převrat ve školství

K zásahu do dotací ve školském resortu byli čeští ministři donuceni bruselskými úředníky. Těm vadilo, že se překrývají operační programy na podporu vzdělání a na boj s nezaměstnaností. V obou se předpokládají dotace na profesní vzdělání v řádu desítek miliard. 

"Domluvili jsme se s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, že profesní vzdělání dostane na starost jeho resort," vysvětluje ministryně Kopicová. Fakticky tak musí rozhodnout o novém využití 21 miliard korun, které právě na rekvalifikace a odborné kursy pro dospělé rezervovala její předchůdkyně Petra Buzková.

"Vytvoříme ad hoc tým, který operační program dopíše," přibližuje další postup Kopicová.

Ministryně se přitom neomezí jenom na nové rozdělení 21 miliard, ale zasáhne i do plánu na rozdělování dalších financí.

Resort školství bude rozdělovat celkem 132 miliard korun, z toho 60 miliard půjde na výzkumné projekty, zbylých 72 miliard by měly dostat univerzity, střední a základní školy.

Půl milionu na učitele

Kopicová plánuje posílit dotace, které půjdou do výzkumu a na inovace. To podporuje také poslanec Walter Bartoš, který se zřejmě stane za ODS šéfem školského výboru ve sněmovně: "Ta část operačního programu, která se týká inovací a vysokých škol, je napsána dobře," hodnotí práci minulé vlády.

Nová ministryně však chce během nejbližších týdnů zasáhnout také do projektů pro střední a základní školy, které mohou rozdělovat až padesát miliard korun. Chce tak reagovat na kritiku řady expertů, kterým se dosavadní plány nelíbily.

Miroslava Kopicová
Miroslava Kopicová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Návrh nemá koncepci a předem nejde říci, za co se peníze utratí," tvrdí ředitel vzdělávací společnosti Scio Ondřej Šteffl.

Dokazuje to na seznamu aktivit, které chce ministerstvo školství podporovat, kde na prvním místě stojí úkol: "Vytváření podmínek pro komplexní metodickou podporu tvorby školních vzdělávacích programů a jejich inovaci včetně konzultační a poradenské činnosti v oblasti tvorby metodologických nástrojů a dokumentů kurikulární reformy."

Šteffl upozorňuje, že množství peněz je tak ohromné, že každý učitel by z něho mohl dostat půl milionu, není však jisté, že se vůbec dostanou do škol. "Nejspíš o ně budou žádat výzkumné ústavy a poradenské firmy," předpokládá.

Vize: počítače a angličtina

Kritici navrhují, aby ministerstvo operační program změnilo a našlo co nejjednodušší cestu, jak předat peníze školám na lepší počítačové vybavení a na podporu výuky angličtiny.

Využít peníze právě tímto způsobem doporučuje také ministerská studie, která upozorňuje, že jen pětina Čechů umí anglicky a čtvrtina používat internet. Tyto údaje patří k nejhorším v Evropské unii.

"Je to dost peněz, aby každý učitel měl notebook a učitelé angličtiny se dovezli z ciziny," doporučuje Šteffl.

Ministryně zatím definitivní představu o změnách nemá, také ona však v operačním programu postrádá jasnou vizi.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy