Vláda odmítla Rathovy plány na Královskou univerzitu

Eva Benešová
16. 3. 2009 13:37
Musíme zlepšovat současné univerzity, ne zakládat nové, zní ze Strakovy akademie
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Plány hejtmana Davida Ratha (ČSSD) na založení Královské univerzity Střední Čechy dostaly povážlivou trhlinu.

Návrh totiž na svém zasedání odmítla vláda. Ministři tvrdí, že není nutné zakládat další univerzity, ale musí se zvyšovat kvalita těch stávajících.

Podle Ratha měla univerzita nabídnout především humanitně zaměřené bakalářské programy. Návrh zákona, který by vznik univerzity umožnil, představil minulý týden ministru školství Ondřej Liška (SZ).

Plány hejtmanství počítaly s tím, že v průběhu příštích let vzniknou fakulty takřka ve všech větších městech kraje. V Kutné Hoře, kde měl být rektorát, měla zároveň fungovat fakulta zaměřená na umění, v Poděbradech na cestovní ruch, v Mělníku ekologická, v Příbrami farmaceutická a v Kladně a Mladé Boleslavi zdravotnická.

Studium už za rok a půl

První studenty by univerzita měla nabírat pro akademický rok 2010/2011. Počet studentů se měl postupem času rozšířit z původních 200 na 1200. Do budoucna dokonce počítal kraj s až 16 tisíci studentů.

Regionální univerzita má být zaměřena na výuku především bakalářských programů. Magisterské a doktorandské studium má i nadále zůstat na velkých univerzitách.

Podle vlády ovšem univerzita musí nabízet všechny typy studia a poskytovat i zázemí pro vědeckou činnost. "Vláda se shodla, že v případě zakládání univerzity na zelené louce toto není vůbec možné," tlumočil stanovisko kabinetu ministr pro legislativu Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Návrh nyní posoudí parlament a prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy