Liškův záměr: Pustit na vysoké školy ještě více lidí

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
5. 3. 2009 15:45
Společně s ekonomem Švejnarem představil nové plány
Ondřej Liška s reformou pod paží
Ondřej Liška s reformou pod paží | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Ondřej Liška oznámil, že pokročil v práci na reformě univerzit a jedním dechem slíbil, že zahájit studium na vysoké škole bude snazší. 

Nabídka se rozšíří o desítky bakalářských oborů, přibude k nim i takzvané profesní vzdělávání.  "To znamená jednoleté až dvouleté obory, na které pak bude moci student v případě zájmu navázat,"  přiblížil představy ministerstva.

Z takzvané Bílé knihy terciárního vzdělávání, která byla nástrojem k diskusi o systému českých vysokých škol, ministr pokročil do fáze, kdy vypracoval věcné návrhy dvou zákonů, které by měly zdejší univerzity pozměnit. 

Na Liškovy plány musí také do vysokých škol přitéct mnohem víc peněz než dnes.

Zadarmo to nebude

Ministr nad svými plány zopakoval nelichotivé statistiky českého školství.

"Dnes se ze statistik dozvídáme, že ke studiu na vysokých školách má přístup jen malé procento mladých lidí, jejichž rodiče zastávají dělnické profese. Konkrétně devět dětí ze sta," řekl Liška.

To se podle něho musí změnit. A jak? Vysoké školy se rozdělí na tu část, která bude zabezpečovat výzkum, a na tu, která bude vychovávat odborníky.

Všechny obory se současně musí provázat.

Dnešní systém je podle Lišky příliš těžkopádný a uzavřený. Zápočty a zkoušky, které získá student během studia jednoho oboru, si bude smět "odnést" do oboru dalšího.

"Rád bych také zvýšil částku, která je nyní na 0,6 procentech hrubého domácího produktu, na jedno celé procento. Bez toho by reforma nebyla myslitelná," podotkl Liška.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Ondřeje Lišky na Aktuálně.cz

Karlova univerzita mezi top 100

Liškovy plány podpořil někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar.

"České vysoké školství by se mohlo vydat cestou, jako před časem čína Čína. Vláda do univerzit poslala obrovské množství peněz, současně se řada studentů vydala studovat a obhlédnout situaci do zahraničí," popsal čínskou cestu Švejnar.

To se asijské velmoci vyplatilo. "Čínské univerzity se ocitly mezi světovými špičkami. A jejich absolventi obstojně konkurují odborníkům z celého světa," doplnil Švejnar.

Pokud se reforma podaří i v Česku, vidí českou Karlovu univerzitu mezi stovkou nejlepších vysokých škol světa.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Jana Švejnara na Aktuálně.cz

Bílá kniha je minulost, tvoří se konkrétní zákon

Reforma školství se opírá o bílou knihu - dokument, který koncem ledna schválila vláda. Díky bílé knize se ministerstvu podařilo rozpoutat diskuzi mezi odborníky.

"Teď se může odložit, přecházíme k druhému kroku. Na základě diskuze o bílé knize vzniká konkrétní věcný záměr zákona," řekl ministr Liška. Diskuze s rektory přesto stále pokračuje.

 

Právě se děje

Další zprávy