Vandas byl znovu zvolen předsedou DSSS

ČTK ČTK
20. 11. 2010 16:58
Výkonným místopředsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti se stal Jiří Štěpánek
Staronový předseda DSSS Tomáš Vandas
Staronový předseda DSSS Tomáš Vandas | Foto: DSSS

Praha - Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas obhájil místo v čele strany. V sobotu ho podpořil celostátní volební sjezd.

Výkonným místopředsedou se stal Jiří Štěpánek, jako řadoví místopředsedové byli zvoleni Petr Kotáb, Simona Skoumalová a Martin Zbela.

Všichni tito lidé dříve působili v krajně pravicové Dělnické straně, kterou v únoru zrušil Nejvyšší správní soud. DSSS je její nástupkyní.

Podle Vandase se na politice strany po sjezdu nic nemění. "Přijali jsme usnesení, ve kterém jsme vyzvali vládu, aby zastavila novodobé politické procesy, ke kterým bohužel v této zemi dochází. Tím myslíme například odsuzování lidí na základě vyřčených výroků, za nošení triček, vylepování samolepek, což je případ například bývalého předsedy pražské organizace pana (Patrika) Vondráka, který je ve vazbě jen za to, že vylepoval samolepky," řekl Vandas.

Obvodní soud pro Prahu 1 začal v říjnu projednávat případ osmi lidí včetně Vondráka viněných z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Podle spisu se podíleli na čtyřech skutcích, mimo jiné na výlepu propagačních samolepek neonacistického Národního odporu. Někteří z nich podle odborníků na pravicový extremismus a policistů patří ke špičkám české krajně pravicové scény.

Vandas doplnil, že za politický proces považuje i rozhodnutí Městského soudu v Brně, který tento týden odsoudil šest bývalých členů Dělnické strany včetně něho za výroky, které pronesli loni v Brně na prvomájové demonstraci. Vandas tehdy varoval před imigrací a zastal se "slušných" občanů na litvínovském sídlišti Janov. Mluvil i o ničivé imigrantské vlně.

Soudkyně uznala obžalované vinnými z podněcování nenávisti vůči skupině osob, z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dostali podmínečné tresty v rozmezí čtyř až osmi měsíců a pokuty od dvaceti do třiceti tisíc korun.

Den před tím, 17. listopadu, několik desítek stoupenců strany uspořádalo pochod litvínovským sídlištěm Janov obývaným převážně Romy. Chtěli si připomenout akci, která se na místě odehrála před dvěma lety. Tehdy se asi 500 demonstrantů, kteří se snažili projít do sídliště Janov, střetlo s policií. Bitka přinesla 14 zraněných a desítky zadržených.

DSSS v letošních volbách propadla. Akcí, které svolává, se účastní většinou jen desítky lidí.

Nejvyšší správní soud rozpustil začátkem letošního roku Dělnickou stranu, protože v programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. Strana podle soudu podněcovala k násilí a usilovala o radikální změnu demokratického zřízení.

 

Právě se děje

Další zprávy