Václav Klaus má soupeřku. Parkanovou

Jakub Antoš
2. 4. 2007 21:15
Kdo všechno získal vaše hlasy? Podívejte se

Anketa - Deník Aktuálně dal svým čtenářům možnost přímo zvolit příštího prezidenta a po prvním měsíci hlasování je jednoznačným lídrem volby Václav Klaus. Získal 23 384 hlasů, tedy celých 57 procent.

Nynější prezidentský mandát Václava Klause vyprší napřesrok začátkem března. Do té doby můžete na Aktuálně.cz hlasovat, koho byste si na Hradě představovali. Poslanci a senátoři vám takovou možnost nedají - ačkoli o přímé volbě prezidenta mluví už několik let, je už jisté, že příští rok si nechají tuto volební výsadu jen pro sebe.

První měsíc

Aktuálně cz. dělá nyní v hlasování první pravidelný mezisoučet - tak to bude každý další měsíc. V neděli 1.dubna jsme březnovou anketu ukončili. Václavu Klausovi jsou zatím největšími soupěři ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který získal sympatie 6471 hlasujících, bezmála 16 procent, a ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Ta má 5965 hlasů (34,48%), přestože v prvním měsíci získávala hlasy v takzvané barážové skupině.

Hlasování totiž probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu 10 politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni. Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy čtenáři.

Příště: Souboj Klause, Schwarzenberga a Parkanové

V souladu s pravidly hlasování se od dubna přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

Kromě zmíěnné Vlasty Parkanové se tak do hlavního pole dostane ještě herec a moderátor Marek Eben, získal 4211, tedy 24,34% hlasů. Střídají advokáta Miroslava Kříženeckého a soudce Jaroslava Bureše, kteří dostali v hlavní skupině po 400 hlasech.

Paroubka předběhl Telička

Speciál o Klausovi
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nová jména pro hlasování o novém prezidentovi posalo na pět set čtenářů, mezi jejich návrhy se objevilo téměř sto lidí.

Nejvíce e-mailů, padesát, bylo pro exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Druhým je bývalý soudce Ústavního soudu Vojtěch Cepl, který získal hlasů devět.

Dalšími jmény, která se v návrzích čtenářů objevila najčastěji jsou například: předseda České strany národně socialistické Jiří Stanislav, herec Zdeněk Svěrák, advokátka a bývalá ministryně Petra Buzková, zpěvák Karel Gott, bývalý eurokomisař Pavel Telička a předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Cyrila Svobodu nominovali bratři

Tři hlasy získal také ministr vlády Cyril Svoboda. Zajímavé na tom je, že jej jako jediného navrhli rodinní příslušníci. Dva z návrhů přišly nepodepsané z pracovních e-mailových adres Svobodových bratrů.

Jeden přišel z adresy Josefa Svobody, ředitele odboru Centrální harmonizační jednotky pro finanční kontrolu Ministerstva financí a druhý z adresy Alexandra Svobody, tajemníka Asociace propan-butan / LPG.

Vedle těchto návrhů se objevila také řada kuriozit. Dva čtenáři navrhli sami sebe, jiní navrhovali Járu Cimrmana, Brouka Pytlíka či gorilu Moju.

 

Právě se děje

Další zprávy