Ústavní soud dostane stížnost na volby

Michal Pavec
29. 8. 2006 17:50
Praha - SNK-Evropští demokraté podávají další stížnost na neplatnost voleb. Po Nejvyšším správním soudu se obracejí na Ústavní soud.
Předsedkyně SNK ED Jana Hybášková.
Předsedkyně SNK ED Jana Hybášková. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Strana až u nejvyšší soudní instance řeší dlouhodobý spor s ministrem financí. Je přesvědčena, že ji Bohuslav Sobotka poškodil při volební kampani, protože jí odmítá vyplatit peníze za získané mandáty v pražských komunálních volbách z roku 2002.

Téměř 14 milionů korun nedostali Evropští demokraté proto, že v místních volbách kandidovali jako sdružení. Sobotka si zákon vykládá tak, že na státní příspěvek mají nárok pouze politické strany, hnutí a jejich případné koalice.

Včera ale sněmovna přiřkla Evropským demokratům zhruba 11 milionů za hlasy získané v letošních volbách do sněmovny.

Nečekané řešení patu?

Evropští demokraté se snaží u Ústavního soudu domoci zrušení červnových voleb, což by otevřelo cestu k novému hlasování o sněmovních mandátech.

"Bylo by to nečekané řešení povolebního patu," slibuje si od vyřízení stížnosti místopředseda strany Stanislav Polčák. "Naděje, že uspějeme, je výrazná," sdělil deníku Aktuálně.cz.

Svá očekávání opírá Polčák především o dřívější výroky soudů, které označily počínání ministerstva financí za nezákonné. Naposledy se v červenci takto vyjádřil Nejvyšší správní soud.

Ten tehdy posoudil stížnost SNK ED jako jedinou oprávněnou a potvrdil, že strana - která při volbách získala dvě procenta hlasů - byla při kampani znevýhodněna. Zároveň ale soud ponechal v platnosti výsledky voleb. Prý proto, že Evropští demokraté neměli šanci překročit hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny.

SNK ED
SNK ED | Foto: SNK ED

Stanislav Polčák považuje toto řešení za velmi zvláštní a domnívá se, že soud neměl k radikálnímu kroku odvahu. "Báli se zrušit výsledek voleb," myslí si.

Je také přesvědčen o tom, že se nejsilnější vládní strana chtěla zbavit politické konkurence. "Celý problém nastal v roce 2004, kdy jsme ČSSD porazili ve volbách do Evropského parlamentu." Do té doby prý zamítnutí vyplacení příspěvků nemělo politický podtext.

Stížnost jde i do Evropy     

Stěžovat si strana bude i u Evropské unie. "Vláda ČSSD a ministr Sobotka zadržují neoprávněně SNK ED příspěvky, a porušují tak volnou soutěž politických stran," praví se v dnešní tiskové zprávě předsedkyně strany Jany Hybáškové.

Vláda tak podle ní nerespektuje základní stanovy Unie.

Pokud Komise EU dospěje k tomu, že došlo k porušení unijních pravidel, může na Česko podat žalobu.

Protest SNK Evropských demokratů se v Evropě neobjevil poprvé. Žaloba na počínání české vlády už leží u štrasburského soudního dvora.

 

Právě se děje

Další zprávy