Ústavní soud bude po letech kompletní

Tomáš Fránek
8. 12. 2005 15:12
Praha - Dva a půl roku trvalo než se prezident Václav Klaus a senátoři dohodli a obsadili všechna místa v Ústavním soudu.
Předseda Pavel Rychetský před Ústavním soudem
Předseda Pavel Rychetský před Ústavním soudem | Foto: Aktuálně.cz

Senátoři dnes schválili patnáctým a posledním soudcem Vladimíra Kůrku. Jeho volba byla přitom bezproblémová. Kůrka, který je předsedou senátu Nejvyššího soudu, nevyvolal mezi senátory žádné pochybnosti o tom, zda je pro funkci soudce Ústavního soudu dostatečně vhodný.  "Je to skutečně člověk bezproblémový," uvedl senátor Jiří Stodůlka.

Kůrka před senátory uvedl, že soudcovství je v podstatě celý jeho život. "V mém životě hraje hlavní roli," řekl. Soudce se soustřeďuje na občanskoprávní spory, u Nejvyššího soudu je od roku 1996. Nikdy nebyl členem komunistické ani jiné politické strany.

Tak hladké jako to dnešní ale nebylo schvalování všech nových soudců. Z devatenácti jmen, které senátorům nabídl Václav Klaus, jich šest neprošlo, k dalším měli námitky.

Například soudkyni Vlastě Formánkové, která v srpnu letošního roku obsadila předposlední volné místo ústavního soudce, senátoři vyčítali, že  před čtvrtstoletím odsoudila hostinského za protikomunistické výroky a před devíti roky podporovala senátního kandidáta ODS Bohumila Kulhánka. Formánková tak senátem prošla jenom těsně.

A naposledy senátoři zamítli nominaci státní zástupkyně Jaroslavy Novotné právě kvůli jejímu dvanáctiletému členství v komunistické straně.

A spor mezi prezidentem a senátory o tom, kdo má být jmenován ústavním soudcem, se vyhrotil až do hrozby žalobou na prezidenta pro velezradu. Té se měl podle senátora Zdeňka Bárty dopustit tím, že pomalu vybíral chybějící ústavní soudce. Kromě Bártova názoru Senát prezidenta oficiálním usnesením vyzval, aby doplnění soudu zrychlil.

Kvůli sporům o jmenování nových soudců Ústavní soud nemohl čtyři měsíce řešit vážné stížnosti, jako bylo potvrzování nebo rušení zákonodárci přijatých zákonů. Situace se změnila až v červnu minulého roku, kdy byla jmenována dvanáctá ústavní soudkyně Michaela Židlická.

Výběr prezidenta Klause, který uvedl, že chce pestřejší složení ústavního soudu než jeho předchůdce Václav Havel, kritizovali i někteří odborníci. "Logika výběru ústavních soudců zůstala skryta. Kdyby se měla dělat prezidentova bilance, tak na prvním místě neúspěchů bude Ústavní soud," řekl nedávno v Respektu expert na justici Jiří Přibáň. Situaci při obsazování míst soudců Ústavního soudu kritizoval také Vojtěch Cepl, bývalý soudce Ústavního soudu. Ten mluvil dokonce o ústavní krizi.

 

Právě se děje

Další zprávy