Úředník špatně hlídal miliardy, Dobeš ho teď odvolal

Kateřina Eliášová
24. 9. 2010 11:35
Michal Pilin už musel jednou úřad opustit, odvolal jej Liška
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš odvolal šéfa investic Michala Pilina. Stalo se tak poté, co Aktuálně.cz upozornilo na chyby, kterých se ve své funkci dopustil a kvůli kterým musel před třemi lety nedobrovolně odejít.

Pilina tehdy z MŠMT vyprovodil tehdejší ministr Liška, protože v něj ztratil důvěru.

"Na odboru investic panoval chaos, chyběly doklady, hospodaření bylo v otřesném stavu," popsal bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ) Aktuálně.cz důvody, pro které musel Pilin odejít.

Aktuálně.cz odvolání potvrdil sám Pilin a o jeho důvodech později mluvil sám ministr Dobeš. "Ano mohu vaši informaci potvrdit, odcházím po dohodě. Své minulé působení na ministerstvu nehodlám komentovat," uvedl pro Aktuálně.cz Pilin.

Dobrý úředník pod mediálním tlakem

Pilin ale neodchází kvůli svému problematickému působení na ministerstvu. Dobeš dnes novinářům oznámil, že jej odvolal na základě mediálního tlaku. Pilin je podle něj výtečný ekonom. Pochybnosti, které o něm měl jeho předchůdce Liška, nehodlá Dobeš zkoumat.

"Neprokázalo se nikdy v minulosti, že by se pan Pilin něčeho dopustil. Nicméně atmosféra, která se mediálně vytvořila, je tak silná a mohla by zakládat různé spekulace, že mě to přimělo ke kroku, který běžně nedělá," uvedl Dobeš na tiskové konferenci. 

Pilin odchází prakticky okamžitě, jeho funkci převezme jiná úřednice odboru investic. Pilinova případná pochybení ministr zkoumat nechce. "Moje poslání je něco dělat a ne se zpětně v něčem patlat a hledat obranu proti osobním útokům," uvedl.

Kdo přivedl Pilina?

Ministr Dobeš nedokázal Aktuálně.cz uspokojivě vysvětlit, proč vlastně už jednou vyhozeného úředníka, přijal. Řekl jen, že na něho dostal doporučení, ale ze kterých kruhů přišlo, odmítl sdělit.

Michal Pilin přišel na ministerstvo jako člen ODS v éře první Topolánkovy vlády, kdy ministerstvo řídila Miroslava Kopicová. Vydržel tu i v éře Dany Kuchtové a jejího náměstka, jinak reklamního magnáta Jaromíra Soukupa.

Kuchtová a Soukup z ministerstva úřadu odešli oficiálně proto, že se nedařilo resortu čerpat evropské dotace. Oba také stojí mimo jiné za dosazením Kateřiny Neumannové na post prezidentky lyžařského šampionátu v Liberci, který navzdory obřím státním dotacím skončil více než stomiliónovým dluhem.

Soukup v jarní předvolební kampani obchodoval jako jeden z největších hráčů v reklamě s poliltickými stranami. Napříkad Věci veřejné, strana ministra školství Dobeše, získala od Soukupa výrazné slevy.

 

Právě se děje

Další zprávy