Miliardy škol hlídá úředník vyhozený pro ztrátu důvěry

Kateřina Eliášová
22. 9. 2010 6:10
Michala Pilina odvolal ministr Liška. Ministr Dobeš tají, kdo mu dal doporučení, aby ho znovu přijal
Ministr Josef Dobeš tají, kdo mu odvolaného úředníka doporučil
Ministr Josef Dobeš tají, kdo mu odvolaného úředníka doporučil | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na ministerstvo školství se po třech letech vrátil úředník, jehož působení na úřadě ukončil kvůli netransparentnímu řízení odboru investic někdejší ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Michala Pilina, bývalého člena ODS, si přivedl nový ministr Josef Dobeš (Věci veřejné) a znovu jej pověřil vedením odboru, který řídil za předchozí ministryně Dany Kuchtové. I ta musela z ministerstva předčasně odejít.

Liška si po příchodu na úřad nechal zpracovat dva nezávislé audity, na jejichž základě okamžitě Pilina odvolal.

"Na odboru investic panoval chaos, chyběly doklady, hospodaření bylo v otřesném stavu," popsal bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ) Aktuálně.cz důvody, pro které musel ředitel investic odejít.

Znovuobjevený úředník Pilin se k případu nemohl vyjádřit. Je na dovolené a na sms zprávy, které mu Aktuálně.cz zaslalo, neodpověděl.

Přivedla jej Kopicová, řídil jej Soukup

Audity popisují mnohdy nedůvodné navyšování cen jednotlivých projektů pro vysoké školy, za něž Pilin odpovídal.

Liška na jeho místo vyhlásil výběrové řízení. "Nemělo smysl pověřovat nápravou člověka, který byl podle všech dostupných informací za tento stav odpovědný," uvedl Liška.

Pilina na úřad přivedla ministryně Miroslava Kopicová a zůstal zde i za působení Dany Kuchtové.

V té době jeho odbor přešel pod náměstka Jaromíra Soukupa. Tento muž, který ovládá jednu z největších reklamních agentur v Česku - společnost Médea, poskytl straně ministra Dobeše před letošními sněmovními volbami milionové slevy na kampaň.

Kdo stojí za Pilinem? Neví se

Ministr Věcí veřejných Josef Dobeš však odmítá prozradit, kdo mu odvolaného úředníka doporučil. Přiznal však, že okolnosti Pilinova odchodu z ministerstva před třemi lety nezná.

"Pan Pilin se pohybuje kolem ODS a mně byl doporučen jako člověk, který už investice na ministerstvu dělal a který je připraven se vrátit," vysvětlil ministr Dobeš důvody, proč Pilina znovu přijal.

Ač nechce říci, kdo Pilina na jeho úřadu chtěl mít, rezolutně odmítá, že by mu doporučení dal právě magnát Soukup, s nímž Věci veřejné udělaly před volbami tak výhodné obchody.

Sám Soukup se Pilina v rozhovoru pro Aktuálně.cz zastal, také ale popírá, že by jej k Dobešovi doporučoval právě on.

"Pan Pilin byl podle mého soudu dobrý úředník," chválí Pilina Soukup. "Nicméně já nemám s ministerstvem školství vůbec žádný vztah, a tudíž nemám možnost kohokoliv doporučovat," řekl.

Jaromír Soukup opustil ministerstvo krátce po odchodu Dany Kuchtové. Oběma byly vyčítáno právě nezvládnuté čerpání peněz z evropských fondů.

Dobeš změní pravidla

Ministerstvo pod Liškovým vedením čerpání z evropských fondů nakonec nastartovalo, vysoké školy teď budou moci na schválené projekty čerpat desítky miliard korun.

Pilinův odbor investic bude mít opět na starost dohled nad dokumentací jednotlivých projektů. Zda půjde i o prostředky z Evropské unie, se teprve ukáže.

Dobeš teď naznačuje, že zřídí super odbor akvizic. Pilin by tak už neměl mít nad evropskými investicemi do vysokých škol dohled.

"Chci zřídit akviziční oddělení, které bude transparentní, úplně mimo veškeré struktury a bude podřízeno přímo mně. Bude mít na starost mimo jiné správu evropských fondů i dohled nad projekty vysokých škol. Takové koncepční řešení chystám a hledám vhodného člověka, který by toto oddělení vedl. Pan Pilin to ale nebude," řekl Aktuálně.cz Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy