Unie svobody a volby: Co si počít?

2. 12. 2005 7:40
Praha - Nejmenší parlamentní strana US-DEU se chce dál podílet na vládnutí, přitom nemá jasno, jak řídit sama sebe. Unionisté se po zítřejší konferenci mohou stát jedinou parlamentní stranou, která by v předvolební kampani vyměnila vedení.

A jsou i jediná strana, která má na volebních propagačních materiálech lídra, který je ve vyšetřovací vazbě. Bývalého náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana vyšetřuje policie kvůli možné zpronevěře více než 200 milionů korun z fondů Evropské unie. Stejného člověka přitom US-DEU v nejnovějším předvolební brožuře prezentuje jako svého experta na problematiku venkova, životního prostředí a dopravy. Podrobnosti celé kauzy najdete ZDE.

Zítřejší sjezd Unie svobody bude těmito dvěma rozpaky poznamenaný.

Nejistý souboj o předsedu

Místopředseda US-DEU Svatopluk Karásek chce vyzvat na souboj o předsednický post současného šéfa strany Pavla Němce. "Pragmatický politický styl současného předsedy nás sice udržel za poslední rok a půl ve všech koaličních vládách, ale měli bychom se znovu vrátit k našim původním myšlenkám a ideálům," říká Karásek. Jenže konference zatím v oficiálním programu volbu nového vedení nemá a není jisté, že se ji odpůrcům Němcova vládnutí podaří prosadit.

"Naše okresní organizace ji požadovat bude, na tom jsme se shodli," prohlásil člen Republikového výboru US-DEU z Litomyšle Miroslav Brýdl. Také pražští a jihomoravští delegáti chtějí, aby se zítra odehrál souboj o předsednictví.

Jenže připravený scénář konference s takovou variantou spíše nepočítá. Unionistický sjezd je naplánovaný pouze na jeden den, ale při volbách nového vedení se i v jiných stranách pořádají sjezdy obvykle dvoudenní. "Kdyby měla proběhnout v sobotu klasická volba, tak už nic jiného nestihneme probrat," upozorňuje šéf poslaneckého klubu Vlastimil Ostrý.

"Pro vyvolání voleb je podle stanov potřeba kolem 40 procent hlasů delegátů. Pokud bude pro volby 20 nebo 25 procent, nechá se to zřejmě být. Ale kdyby takových hlasů byla už třetina, volit by se mělo, aby to vůči delegátům bylo poctivé," dodává Ostrý.

Další člen US-DEU, který si přál zůstat v anonymitě, ale popisuje ještě jednu variantu. "Místo klasické volby nového předsednictva by se mohla jen odhlasovat důvěra tomu současnému a jelo by se dál."

V takovém případě místopředseda Karásek zřejmě stranu opustí. "Kdyby se měl volební souboj, ke kterému Pavla Němce vyzývám, blokovat a dělat se kolem toho obstrukce, tak se naštvu a ze strany vystoupím," prohlásil Karásek.#reklama

Stále slabá podpora

Unii svobody by už dlouhou řadu měsíců po sobě dal podle předvolebních průzkumů svůj hlas jeden člověk ze sta. Na zvolení do sněmovny je jejich ale potřeba pětkrát více. Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka ale k oživení zájmu o Unii nemusí případná výměna vedení vůbec stačit. "Je nepravděpodobné, že by značku US-DEU se zátěží, kterou si nese díky posledním letům vládnutí s ČSSD, byl někdo schopen revitalizovat. Tím není vyloučeno, že to někdo z idealistů nezkusí. Naděje na úspěch je ale mizivá."

Nejasný přístup US-DEU k parlamentním volbám ilustruje ještě jeden detail, dává si načas s výběrem lídrů v jednotlivých krajích. Definitivní sestavu hlavních kandidátů bude Unie svobody dávat dohromady až na jaře. ODS i ČSSD už přitom mají kandidátní listiny prakticky hotové.

 

Právě se děje

Další zprávy