Účty poslanců: Za cestu do Mexika utratili 819 tisíc korun

Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková, Mikuláš Klang
19. 2. 2015 11:00
Loňská výprava do Střední Ameriky měla původně stát o 170 tisíc korun méně. Rozpočet nedodržel ani školský výbor, který vyjel do Singapuru. Podívejte se, kam a za kolik loni poslanci cestovali.

Praha - Cesta českých poslanců do Mexika loni v listopadu stála o 170 tisíc korun víc, než se původně plánovalo. Sněmovna za výpravu pěti zákonodárců nakonec zaplatila 819 tisíc.

Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) ani místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), kteří oba do Mexika vyjeli, o překročení rozpočtu údajně nevědí. "Nemám informace, že by byl rozpočet vyšší. Ani nevím, kolik to stálo," přiznává bezelstně Votava.

Rozpočet téměř o sto tisíc přečerpal také školský výbor za cestu do Singapuru. Měla stát 650 tisíc korun, ale nakonec vyšla na 740 tisíc. Obě cesty patří do pěti nejdražších výprav loňského roku, jak zjistil deník Aktuálně.cz z konečného vyúčtování.

Filip: Limit jsme dodrželi

Podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM), který má zahraniční cesty na starosti, bylo možné výjimečně proplatit i dražší výpravy. To proto, že jiné výbory své rozpočty nevyčerpaly. "Celkový limit jsme dodrželi. Stejně jako pravidlo, že by se nemělo jezdit dvakrát do stejné země, samozřejmě s výjimkou sousedních států a Maďarska," uvedl Filip. Původně chtěli poslanci za zahraniční výpravy utratit 12,2 milionu korun, nakonec za třicítku návštěv dali jen 7,6 milionu.

"Neuskutečnily se některé nákladné zahraniční cesty," vysvětlil nižší rozpočet místopředseda organizačního výboru Petr Gazdík (TOP 09). Nejelo se například do Korejské republiky za 650 tisíc korun nebo do Brazílie za 700 tisíc korun. Ušetřilo se i na výletech do Senegalu či Ruska.

Cesty, u kterých poslanci výrazně překročili rozpočet, patřily v loňském roce mezi ty kontroverzní. "Cesta do Singapuru byla sporná už loni, ale nakonec převážil názor, že poznatky z tamního školského systému by pro Česko mohly být přínosem," vysvětlil Filip.

Mexičanky jsou pěkný holky

O mexické výpravě zase Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdil, že poslanci jedou za moře zjišťovat “že Mexičanky jsou pěkný holky”. Bartošek se ale hájí tím, že cesta do Mexiko City byla úspěšná. Poslanci podle něj řešili hlavně podnikatelské příležitosti, přiznává ale, že žádné konkrétní zakázky se nedomlouvaly. “Připravili jsme podmínky pro příjezd podnikatelů, kteří by se mohli účastnit nějaké další cesty,” uvedl Bartošek.

Zjistit, jaké reálné výhody pro Česko cesty přinesly, je problematické. Když totiž deník Aktuálně.cz žádal kancelář Sněmovny o oficiální zprávy z cest, nepochodil. "Pokud byly předkládány zprávy o výsledku cesty, byly projednány v ústní podobě při jednání jednotlivých výborů," uvedl mluvčí Sněmovny Roman Žamboch.

Do pětice nejdražších cest minulého roku se dostala ještě výprava zdravotnického výboru do Kazachstánu za 631 tisíc, návštěva Bhútánu a Nepálu za 604 tisíc a cesta do Mongolska za půl milionu korun. Nejčastěji cestují poslanci Martin Kolovratník (ANO) a Ladislav Velebný (ČSSD). Oba vyjeli za státní peníze do zahraničí čtyřikrát, většinou však nešlo o exotické cesty, ale o levnější výpravy do evropských zemí. Třikrát vycestoval Ivan Pilný a Radek Vondráček (oba ANO) a Jan Zahradník (ODS).

Letos se má utratit 12,5 milionu

Kromě cest poslaneckých výborů platí kancelář Sněmovny ještě účast poslanců v meziparlamentních organizacích, jako je Parlamentní shromáždění NATO či Rady Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě či Středoevropská iniciativa. "Poslanecká sněmovna hradí většinu nákladů spojených se členstvím, a tedy i s účastí poslanců v těchto organizacích, což vychází ročně zhruba na 10 milionů korun," dodal Žamboch.

Na letošní rok si poslanci naplánovali 36 výborových cest za 12,5 milionu korun. Mezi cílovými destinacemi je například JAR, Spojené státy, Korea, Indie nebo Írán. Smolařem je ale zatím školský výbor, kterému byly postupně zamítnuty už tři navrhované cesty - do Hongkongu, JAR a nejnověji do Austrálie.

Foto: Aktuálně.cz

Mexiko

819 645 Kč - Rozpočtový výbor

Jan Bartošek (KDU-ČSL), Václav Votava (ČSSD), Jiří Dolejš (KSČM), Věra Kovářová (TOP 09), Ladislav Šincl (ČSSD)

 

Právě se děje

Další zprávy