Poslanci se přetahují o cestu do JAR. Chtějí i do Indie

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
8. 1. 2015 6:00
Organizační výbor by měl nejpozději příští týden definitivně schválit plány na zahraniční cesty pro tento rok.
Foto: Vojtěch Marek

Praha – Hned dva sněmovní výbory by letos chtěly jet na zahraniční cestu do Jihoafrické republiky a Spojených států. Pravidla dolní komory však hovoří jasně – do dané země může jet jen jedna skupina za rok. Na poslední chvíli se tak poslanci dohadují, kdo z nich se bude muset spokojit s méně atraktivní destinací.

Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo také v případě dvou nákladných cest do Japonska a Barmy, kam by měli odletět zástupci zahraničního výboru.

Jisté už je naopak schválení 36 výprav mimo jiné i do takových destinací, jako je Indie, Írán nebo Jižní Korea. Rozpočet by podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) neměl přesáhnout dvanáct a půl milionu korun. Definitivně by měl organizační výbor o zbývajících cestách rozhodnout nejspíš příští týden.

Je v JAR zajímavější školství, nebo zdravotnictví?

Velký zájem byl mezi výbory o cestu do Jihoafrické republiky, která podle odhadů vyjde na 650 tisíc korun. "Zajímá nás jejich systém, který byl zaveden ještě britskou koloniální vládou a který je zcela odlišný od našeho systému pojišťoven," řekl deníku Aktuálně.cz předseda zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Delegace školského výboru pak v Africe chtěla zjišťovat, jakým způsobem se vyrovnává tamní školství se sociální situací v zemi.

Podle všeho nakonec dostane přednost zdravotnický výbor. "Nemám pocit, že bychom nějak více participovali s jihoafrickým školstvím," myslí si místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který má na starosti koordinaci zahraničních cest.

Výbor pro vzdělání by přišel zkrátka již podruhé – ještě před Jihoafrickou republikou mu totiž Sněmovna zatrhla cestu do Hongkongu. Náhradní plán za JAR by podle předsedy výboru Jiřího Zlatušky (ANO) mohl vzniknout příští týden.

Jednu cestu do USA zaštítí Hamáček

Na sněmovní pravidla se naopak podařilo vyzrát v případě cesty do Spojených států, jejichž návštěvu měly v úmyslu jak bezpečnostní, tak evropský výbor. Ani jeden z nich se výjezdu nakonec nebude muset vzdát.

Peníze z rozpočtu pro výbory sice dostane jen ten bezpečnostní, členové evropského výboru se ale do Ameriky dostanou s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem. Ten cestu "navíc" zaplatí z rozpočtu vyhrazeného pro jeho kancelář.

"Plánuji cestu evropského výboru, protože ta se týká vyjednávání o smlouvě TTIP (smlouva o volném obchodu mezi EU a USA, pozn. red.), což je zahraničněpolitická priorita a chtěl bych se jednání zúčastnit," potvrdil Aktuálně.cz Hamáček.

Kontrolní výbor zamíří poprvé mimo Evropu

Otazník se ještě v prosinci vznášel i nad cestou kontrolního výboru do Vietnamu. Není totiž obvyklé, aby menší výbory vyjížděly do podobně exotických destinací. Na organizačním výboru proto někteří jeho členové požadovali, aby se o tomto návrhu hlasovalo zvlášť.

"Kontrolní výbor zatím nebyl mimo Evropu. Cesta do Vietnamu je však reciproční návštěva, jejich delegace tu byla před několika lety," konstatoval šéf výboru Vladimír Koníček (KSČM). Delegace si vymění zkušenosti s tamním kontrolním výborem a je pozvána i do vietnamské obdoby Nejvyššího kontrolního úřadu.

Do exotiky pojedou také zástupci zahraničního výboru. Schváleny jsou již cesty do Íránu a Srbska, které dohromady vyjdou na 550 tisíc. Na konečné schválení čekají i dva výjezdy do Japonska a Barmy, každý za 650 tisíc. Výbor má zatím cesty pouze "rezervovány" a čeká se, zda je potvrdí svým usnesením.

Nejčastěji čeští poslanci vyrážejí na cesty po Evropě. V plánu je ale i návštěva některých zemí na Blízkém východu či v Africe a Asii. Každý výbor může vyjet jen do dvou zemí, přičemž jedna z cest by měla směřovat buď do Evropy, nebo nedalekých států. Nesmí navíc ročně utratit více než 900 tisíc korun. Výjimkou z tohoto pravidla jsou zahraniční a evropský výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy