Učitelům navýšení platů nestačí, chystají stávku

mp
6. 5. 2008 11:20
Letos budeme brát méně než loni, tvrdí odbory
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Půl miliardy navíc na učitelské platy je málo, vzkázaly školské odbory ministru Ondřeji Liškovi. Šéf resortu v pondělí zajistil navýšení mzdového rozpočtu, odbory ale přesto dnes vyhlásily stávkovou pohotovost.

Potvrdila se tak včerejší slova místopředsedkyně školských odborů Markéty Vondráčkové, která uvedla, že návrh je nedostatečný a stávku pravděpodobně neodvrátí.

"Neřeší to situaci propadu reálných mezd. Na 99 procent zítra vyhlásíme stávku," řekla včera Vondráčková. Zástupci učitelů připustili, že stávka může být vícedenní, konkrétní termín ale zatím neuvedli.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog ministra Ondřeje Lišky na Aktuálně.cz 

Odbory chtějí nejprve jednat s ministrem Liškou. Domnívají se, že učitelé i po přidání půl miliardy na platy budou brát kvůli vysoké inflaci méně peněz než loni. Odboráři si představovali daleko větší nárůst - o tři miliardy.

Dojednal jsem maximum, tvrdí Liška

Protesty odborů utlumily včerejší optimismus Ondřeje Lišky. "Je to mimořádně dobrá zpráva pro učitele. Dochází k velkému navýšení, v úhrnu to bude znamenat nárůst platů o sedm procent a příští rok o dvanáct," řekl včera Aktuálně.cz ministr Liška.

ČTĚTE PODROBNOSTI: Liška vymohl půl miliardy na učitelské platy

Pro letošní rok vymohl učitelům na schůzce s ekonomickými ministry půl miliardy navíc, pro příští pak další čtyři. Je to maximum, které šlo dojednat, tvrdí ministr.

S tím souhlasí i předseda vlády Mirek Topolánek, který odmítá argumenty odborů, že i přes navýšení dostanou reálně letos méně peněz než v loňském roce.

"Pokud předpokládáme inflaci pod šesti procenty, tak v žádném případě není pravda, že by pedagogičtí pracovníci měli nižší reálné mzdy v letošním roce jako v tom minulém," uvedl v pondělním rozhovoru pro rádio Impuls premiér.  

 

Právě se děje

Další zprávy