Topolánek vyčinil straně, Tlustý oponoval

Martina Macková
24. 11. 2007 17:01
Předseda ODS vidí rezervy u svých kolegů, u sebe ne
Předseda ODS: Moje účty? Splněno, splněno, splněno...
Předseda ODS: Moje účty? Splněno, splněno, splněno... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér odstartoval debatu o straně razantně. ODS netáhne za jeden provaz a má kvůli tomu problémy.

"Podařilo se nám uchovat elementární jednotu? Ani náhodou! To jsou zcela zbytečné a hloupé chyby. Nemohou a nesmí se opakovat, ohrožují naše vládnutí a příští vítězství," řekl Topolánek.

"Není přece možné, aby ti, kteří se neprosadili, hráli před veřejností roli mučedníků," řekl jasně na adresu rebelujících poslanců. "Mimochodem, platforma znamená v řadě jazyků nástupiště. Obávám se, že vlak z tohoto vašeho nástupiště už odjel. Špatná zpráva je, že nepojede další. Nastoupit se dá na další stanici, my zastavíme," řekl.

"Nastupte k nám ostatním, to je fér nabídka," dodal. Hlavní Topolánkův oponent Vlastimil Tlustý ale v diskusi hozenou rukavici zvedl.

A připomněl předsedovi, že se on sám přihlásil k programu stranické Tlustého platformy. "Musím proto říct, že jsou mezi námi lidé, kteří netáhnou dost program ODS dopředu. Promiň, jsi to ty Mirku. Omlouvám se, ale my to spolu dokážeme, neboj se," řekl Tlustý.

Účty z vládnutí

Premiér Topolánek se také rozhodl složit účet ze svého osobního mandátu, který od straníků dostal.

Mirek Topolánek zpívá hymnu v úvodu kongresu
Mirek Topolánek zpívá hymnu v úvodu kongresu | Foto: Ludvík Hradilek

"Je také čas skládat účty. Rád se přitom každému z vás podívám do očí," předestřel.

Sestavit trojkoalici, nepřipustit velkou koalici s ČSSD, zabránit vládě ČSSD s podporou KSČM, realizovat program, vést kabinet. Tyto úkoly vyjmenoval premiér jako svoje osobní a komentoval slovy "splněno".

"Naše šance do budoucna? Ty mohou být téměř stoprocentní. Pokud se dokážeme poučit i z toho, co se nám nepovedlo. Já i vy!" vyzval spolustraníky.

Stvrdit evropskou smlouvu? ODS skřípe zuby - ČTĚTE ZDE

Vlastimil Tlustý, vůdce stranických rebelů, si ale vyhodnotil dosavadní kroky jinak.

Když před delegáty srovnal předvolební "smlouvu s občany" a také programové prohlášení vlády se skutečností. Tam, kde dosud Topolánkův kabinet nebyl úspěšný, satiricky poznamenal: Skeptik by řekl: nesplněno. Já říkám: Těšme se!"

Premiér a média? Vyostřeno

Sjezd ale řeší také komunikaci ve straně i mimo ni. Problémy v komunikaci mezi vládou a hejtmany připomněl středočeský hejtman Petr Bendl i místopředseda Petr Nečas.

Bendl navíc otevřeně vyzval Topolánka, aby zlepšil svůj mediální obraz. A lépe spolupracoval s médii. "Boj se sedmou velmocí ještě žádný politik nevyhrál. Mirku, něco s tím dělej," řekl směrem k premiérovi.

Petr Bendl
Petr Bendl | Foto: Ludvík Hradilek

O problémech Topolánka s médii, které zasahují i obraz celé strany, mluví víc zákonodárců. I poslankyně Alena Páralová míní, že je to vážný problém. "Dvacet tisíc členů ODS se snaží pracovat, a on jim to může kazit svými úlety," řekla Aktuálně.cz.

Topolánek ale média znovu ve svém projevu napadl.

"Stav médií je tristní. Práce na objednávku z pokoutně získaných policejních a zpravodajských materiálů, vulgarizace dokonce i těch veřejnoprávních, špatně skrývaná nenávist k představitelům demokratické politické moci jako celku. Jestli něco chybělo v Kubiceho zprávě, pak kapitola o médiích," řekl Topolánek.

A šel ještě dál. Mafiánské metody, díky kterým podle Topolánka ČSSD ovládla stát, teď podle něj ovládají stát samy. "Jde také o masivní korupci novinářů a účelové zneužívání médií, jde o redistribuci politické a výkonné moci. Jde o šokující moc něčeho, čemu říkáme organizovaný zločin."

Vše za jeden den, odmítáme

Kongres v Praze má trvat jen do dnešního večera, to se ale některým delegátům nelíbí. Jsou zklamaní a žádají, aby ODS svolala další diskusní kongres na jaro.

Prohlášení podepsalo 7 delegátů, mezi nimi například exposlanec Jiří Payne. "Rozhodnutí omezit kongres na jeden den představuje další podstatný krok k omezení příležitosti svobodně komunikovat," uvedli.

Vedení ODS nabídlo možnost debatovat až do noci, to ale odmítají. "Je to výsměch, mluvit až po přijetí usnesení," dodali.

 

Právě se děje

Další zprávy