Topolánek se bude zpovídat poslancům

Redakce DOM
15. 9. 2006 12:56
Praha - Expremiér Jiří Paroubek si přeci jen pozve Mirka Topolánka "na kobereček". Chce, aby se veřejně vyzpovídal poslancům ve sněmovně.
Šéf ČSSD Jiří Paroubek.
Šéf ČSSD Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté premiéra a šéfa ODS žádají, aby vysvětlil okolnosti financování svého pražského bytu a zveřejnil příjmy své manželky.

"Osobně jsem přesvědčen o velkém etickém prohřešku mého nástupce," prohlásil Paroubek. Toho se podle něj Topolánek dopustil v souvislosti s dluhem společnosti VAE, v níž měl premiér čtvrtinový podíl. "Vidím větší provinění, než jakého se svého času dopustil v kauze byt Stanislav Gross," dodal Paroubek.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

Analýza

  • Politika se vrací o deset let zpátky
    Poměry na politické scéně se nesmiřitelností vracejí před rok 1996. Je to nutná daň, abychom se v politice nevrátili před listopad 1989, říká ODS.

Otázka Topolánkových financí tak bude jednou z prvních interpelací poslanců opoziční ČSSD na novou vládu.

Topolánek jakékoli nezákonné jednání popírá. Tvrdí, že jde o vykonstruované obvinění s cílem zničit ho před komunálními volbami a blížícím se kongresem ODS.

Policie začala firmu VAE prověřovat minulý týden na základě dvou udání. Obě se ptají, zda se Topolánek dopustil úvěrového podvodu. Topolánek byl společníkem firmy VAE, která si v roce 1999 půjčila od tehdejší pražské První městské banky 67,5 milionu korun na nákup Tepelného hospodářství Kroměříž. Projekt, který firma z peněz financovala, ale nevyšel. VAE uvádí, že splatila 78,5 milionu korun (splátka samotného dluhu byla 53 milionů) a dluh ve výši 15,9 milionu korun vznikl kvůli penále, jež banka účtovala za zpoždění se splácením.

Topolánek uvedl, že odešel z představenstva VAE v únoru 2003, tedy čtvrt roku poté, co byl zvolen předsedou ODS.

Loni v srpnu svůj podíl ve firmě v nominální hodnotě 700 tisíc korun prodal za 2,5 milionu současnému řediteli VAE, peníze použil na nákup bytu.

 

Právě se děje

Další zprávy