Přestřelka Paroubek - Topolánek sílí

redakce DOM
12. 9. 2006 14:05
Praha - Jiří Paroubek opakovaně obvinil Mirka Topolánka, že je spolupachatelem úvěrového podvodu, když nesplatil část dluhu 1. pražské městské bance, za kterou ručil.

Expremiér to oznámil na dnešní tiskové konferenci. Topolánek se měl podvodu dopustit jako spolumajitel firmy VAE.

Vyšetřování tohoto případu v pátek znovu otevřela policie. Žádné obvinění ale zatím nepadlo.

"Otázka trestní odpovědnosti tu je. Zavázali se, když ručili, že budou mít nějaký budoucí majetek, pak to nesplnili. Mohlo by jít o naplnění skutkové podstaty trestného činu úvěrového podvodu," uvedl bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel, který se konference zúčastnil jako odborník na bankovní úvěry.

Umím si vybrat. Ministry i víno. Mám rád rulandské šedé, prozradil na sebe premiér Topolánek.
Umím si vybrat. Ministry i víno. Mám rád rulandské šedé, prozradil na sebe premiér Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Policie začala vyšetřovat Topolánka
Jiří Paroubek na zasedání ÚVV ČSSD
Jiří Paroubek na zasedání ÚVV ČSSD | Foto: čtk
Topolánek: Paroubek je nemocný muž

Podle Havla se banka chovala velmi podivně, když úvěr nevymáhala a považovala ho za nedobytný. Topolánek by totiž dluh jistě zaplatil, aby si nepokazil pověst. "Politik je ideální dlužník," poznamenal Havel.

Havel i Paroubek několikrát naznačili souvislost mezi úvěrem firmy VAE u městské banky a faktem, že Prahu podle nich v té době ovládala ODS.

Expremiér odmítl, že by se pokoušel za každou cenu očernit svého úhlavního politického nepřítele. "Nesháníme žádnou špínu, to je pravda," řekl.

Premiér Topolánek se k obviněním hodlá veřejně vyjádřit na zítřejší tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy