Topolánek: Odchod Čunka je chlapské řešení

Hej
4. 11. 2007 14:08
Premiér řekl v televizi, že šéfovi lidovců nadále věří
Jiří Čunek a Mirek Topolánek na briefingu, na němž Čunek oznámil novinářům, že ve středu odstoupí z vlády.
Jiří Čunek a Mirek Topolánek na briefingu, na němž Čunek oznámil novinářům, že ve středu odstoupí z vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - K odchodu Jiřího Čunka ze své vlády se v nedělní odpolední debatě na televizi Prima vyjádřil premiér Mirek Topolánek

"Nevšiml jsem si, že by se vláda otřásla v základech. Jiří Čunek odešel velmi seriozně a vládu to neohrozí. Čelí mediálním útokům, jeho odchod považuji za chlapské řešení, nikoliv za chybu," řekl k odchodu Jiřího Čunka z vlády premiér Mirek Topolánek.

Hlavním tématem debaty byla právě nejžhavější politická kauza minulého týdne - aféra kolem vicepremiéra Jiřího Čunka, který ve středu oznámil odchod z vlády poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká oznámila, že hodlá opět otevřít jeho korupční kauzu.

"Každý člověk, at už udělal cokoliv, má právo na spravedlivý proces, to je ovšem v posledních letech neustále porušováno," poukázal Topolánek na unikání zákulisních informací v korupčních aférách posledních let - od aféry českého fotbalu až po aktuální problémy Jiřího Čunka.

ČTĚTE VÍCE: Můj nástupce bude znám za několik dní, říká Ćunek

"Jiří Čunek je pod velkým tlakem, opozice i média volají po krvi," řekl Topolánek s tím, že Čunkovi nadále věří. "Za ten tři čtvrtě rok ve vládě ukázal, že dokáže o věcech přemýšlet a že je velmi seriozní." Podle Topolánka lze od Čunka čekat vysvětlení jeho kauzy na zasedání republikové rady KDU-ČSL.

Reforem se není třeba bát

Premiér odmítl, že by dalším krokem měly být předčasné volby. Volání ČSSD po předčasných volbách označil za marketingový trik.

Čunkova aféra zastínila i další důležitou politickou událost minulého týdne - vláda zveřejnila seznam zásadních reformních kroků, které čekají Českou republiku v nejbližších letech. Moderátor debaty Petr Šimůnek poukázal na klesající podporu veřejnosti, Topolánek ale obavy lidí z reformy označil za pochopitelné.

"Nikdo nemá rád změny nebo slovo reforma. Je pochopitelné, že se lidé obávají, ale obávají se neoprávněně. Pro drtivou většinu lidí se ta situace zlepší, říkají mi to zkušenosti ze zemí, kde takové změny proběhly," dodal Topolánek.

Pět premiérských priorit

Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům.
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům. | Foto: Ludvík Hradilek

Premiér se v debatě poté vyjádřil právě ke svému projektu PPP - pět premiérských priorit. Projekt představil minulý týden, jde o vládní priority, o jejichž prosazování se chce v nejbližší době osobně zasazovat. Priority se týkají oblasti financí, občanské bezpečnosti či podpory vzdělanosti.

Topolánek tak znovu potvrdil, že jednou z priorit jeho vlády jsou reformy zdravotnictví a důchodového systému. "Veřejné finance jsme zatím krátkodobě stalibilizovali, v té věci ovšem musíme ještě provést zdravotní a důchodovou reformu," dodal Topolánek. Zároveň vyvrátil, že by změny měly přinést problémy starším věkovým skupinám. "Změny těchto systémů neohrozí ani stávající důchodce, ani mě do důchodu směřujícího."

Dalšími kroky chce premiér zlepšit podmínky pro podnikatele. Nový živnostenský zákon podle něj přinese "dramatické zjednodušení," podle Topolánka například v snížení množství i v rozsahu formulářů, zrušení registračních pokladen a minimální daně či třeba v zavedení mechanismů proti zneužívání nemocenské.

Ruku pro jadernou elektrárnu bych zvedl

Topolánek se vyjádřil i k plánovanému zavedení eura či k zvyšování cen energií. Podle Topolánka sice vláda cenu energií ovlivnit nemůže, Topolánek ale zmínil možnost využití jaderné energie, kterou je možné dovážet ze sousedního Slovenska. S jadernou energií ostatně Topolánek nemá problém. "Kdyby bylo hlasování o jaderné elektrárně, zvedl bych ruku pro," dodal Topolánek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Topolánek se vyjádřil ke zjednodušení daňových přiznání. "Pokud se neodstraní balast všech těch odečitatelných položek, tak se přiznání nezjednodušší. Některé věci se budou rušit velmi složitě," dodal Topolánek který za složité označil například rušení výhod pro státní zaměstnance či odboráře.

Při debatě nad prioritou týkající se bezpečnosti se Topolánek vyjádřil i k nedávným odchodům vysokých představitelů policie včetně plukovníka Kubice. "Tzv Kubiceho zpráva v mnoha směrech nelhala, celá řada věcí byla zásadního charakteru a bude třeba je dořešit," řekl premiér.

Ten se podle svých slov s plukovníkem Kubicem poprvé setkal před několika týdny, kdy už byl Kubice pevně rozhodnut odejít. Odchody dalších čelných představitelů policie ale Topolánek chce zvrátit. "Budu je přemlouvat, aby zůstali, budu chtít po ministru vnitra i policejním prezidentovi, aby s nimi promluvili," dodal.

Za problém ČR označil Topolánek právě prorůstání státní správy a byznysu a organizovaného zločinu, na které upozornila Kubiceho zpráva. "Už tu nejsou jen staří estébáci, máme tu i nové. I dnes jsou lidé, kteří jsou napojeni na byznys či organizovaný zločin," dodal s tím, že je třeba nastavit adekvátní kontrolní mechanismy. "ČSSD tu 8 let vládla a 8 let tento systém budovala. My musíme občanům vrátit důvěru v systém," dodal Topolánek.


 

 

Právě se děje

Další zprávy