Čunek: Můj nástupce bude znám za několik dní

mch
5. 11. 2007 8:47
Šéf lidovců vyloží své finanční záležitosti až v úterý
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nástupce Jiřího Čunka na ministerstvu pro místní rozvoj a ve vládě by mohl být znám do několika dnů. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl sám šéf lidovců Jiří Čunek. O kandidátovi se bude zřejmě jednat na úterním celostátním zasedání KDU-ČSL.

"Nedomnívám se, že jeho jméno v úterý padne, ale mělo by být známo do několika dnů, sdělil Čunek. "V KDU-ČSL je dostatek lidí, nebude to jako u zelených," dodal.

V poslední době se spekuluje především o pardubickém hejtmanovi Romanu Línkovi, ale ten by podle svých slov raději zůstal v regionu a Čunka by nahradil pouze v případě silného politického mandátu.

Línek zároveň připustil, že se jedná v rovině dvou až tří jmen.

Vše vysvětlím až v úterý

1. listopadu 2007: Jiří Čunek přichází oznámit, že na nejbližsím jednání vlády podá demisi.
1. listopadu 2007: Jiří Čunek přichází oznámit, že na nejbližsím jednání vlády podá demisi. | Foto: Ondřej Besperát

Předseda lidovců se v pořadu rovněž vyjadřoval ke aférám kvůli pobírání sociálních dávek. Čunkovi je dáváno za vinu, že pobíral dávky v době, kdy na účet ukládal tři a půl milionu korun. Sám ale jakékoliv pochybení v této věci ale odmítl.

"Od začátku je vidět, že jde o dehonestaci", řekl Čunek. "Původ miliónů je čistý. Policie nemůže nic vyšetřit, protože je všechno v pořádku," dodal. "To, že máte ve správě prostředky, to neznamená, že je to váš příjem."

Odmítl ale blíže vysvětlit, odkud peníze měl. Odvolal se při tom na slib, který dal svým kolegům ve straně, že jim v úterý vše vyloží. Sdělovat proto cokoli dříve médiím by podle něj nebylo správné.

Uvedl také, že nepovažuje za chybu, že o přídavky žádal. "Není to nemorální, tyto dávky nejsou koncipovány jako dávky pro chudé, ale dávky na podporu rodiny." Zároveň podotkl, že od té doby co byl starostou, už nepožádal o dávky, i když na ně měl právo.

V úterý by se mělo mimo jiné rozhodnout o tom, zda má Čunek v KDU-ČSL jako předseda důvěru. Jestli odstoupí, ale neprozradil. Pouze podotkl, že ho zvolil sjezd a nedá se odvolat. Podle svých slov bude jednat tak, aby nepoškodil stranu.

 

Právě se děje

Další zprávy