Topolánek ocenil Havlova kancléře Ivana Medka

pra
5. 3. 2008 15:50
Premiér podněcuje diskusi o třetím odboji

Praha Po bratrech Mašínech a Milanu Paumerovi udělil Topolánek čestnou plaketu předsedy vlády také rozhlasovému publicistovi a hudebníkovi Ivanu Medkovi, který svého času působil jako kancléř u prezidenta Václava Havla.

Ocenění získal Ivan Medek za  celoživotní boj za svobodu.

"Vážím si Ivana Medka za to, že se kvůli svobodě názoru dokázal vzdát toho, co měl rád, co uměl, k čemu měl vzdělání. Vzdal se profese hudebníka a hudebního kritika a pracoval jako sanitář, umývač nádobí, šatnář," říká o oceněném předseda vlády Mirek Topolánek.

Ivan Medek je podle slov premiéra člověk, který se nikdy nebál říkat své názory. Za totality, ani po roce 1989. "Je to člověk, který svou neokázalou statečnost projevoval zásadovými postoji, ať už se to komukoli hodilo, či ne," dodává Topolánek.

Hudební publicista, teoretik a kritik Ivan Medek se narodil 13. července 1925 v Praze. Do povědomí veřejnosti se dostal po podpisu Charty 77, kdy po vynucené emigraci roku 1978 začal v Rakousku spolupracovat s rozhlasovými stanicemi Svobodná Evropa, Hlas Ameriky nebo BBC.

Po revoluci v listopadu 1989 se stal poradcem ministra kultury a předsedou Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V letech 1993 1998 pracoval v Kanceláři prezidenta republiky.

Medkovo ocenění má stejně jako udělení plakety Milanu Paumerovi a bratrům Mašínům vést k celonárodní diskuzi o třetím odboji.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy