Mašín: Malý krok pro mě, velký pro Českou republiku

Adam Junek
28. 2. 2008 18:38
Josef Mašín převzal ve Washingtonu medaili premiéra

Washington /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Premiér Mirek Topolánek v průběhu své návštěvy USA předal Josefu Mašínovi medaili premiéra.

"Rozhodl jsem se ocenit bratry Mašíny, protože je potřeba ocenit třetí odboj," řekl při ceremoniálu na českém velvyslanectví Topolánek.

Plaketu předal pouze jednomu z bratrů Mašínů, Josefovi. Vzhledem k tomu, že se celá akce domlouvala narychlo, nemohl se druhý z bratrů, Ctirad, na předávání dostavit.

Přečtěte si více: Premiér Topolánek v USA vyznamená Josefa Mašína

"Je to malý krok pro mě, ale velký pro Českou republilku," parafrázoval Josef Mašín při přebírání plakety známý výrok Neila Armstronga.

"Máte ale před sebou ještě hodně práce," dodal. "V České republice neustále existuje komunistická strana, která zabíjela lidi, mimo jiné naši matku. Taláry také stále nosí soudci, kteří soudili za komunistického režimu," řekl.

Kromě Mašínů dostane premiérskou medaili také další člen jejich odbojové skupiny - Milan Paumer. Topolánek mu ji chce předat až po návratu do Prahy, ve vládní Kramářově vile.

Připomeňte si: Exkluzivní rozhovor s Milanem Paumerem o útěku Mašínů z republiky

Premiérská plaketa je osobním oceněním předsedy vlády. V centrální části má umístěn kámen záhněda, ve kterém je ručně vyrytý český lev. Medaile je osázena českými granáty.

Mašínům poslal do Spojených států osobní blahopřání senátor Martin Mejstřík, který se opakovaně snaží prosadit, aby oběma bratrům udělil prezident republiky státní vyznamenání.

  • Čtěte dále: Celý text senátora Martina Mejstříka bratrům Mašínům
 

Právě se děje

Další zprávy