ČSSD koalici s ODS i KDU nevylučuje

Red Dom, ČTK
11. 11. 2006 13:45
Praha - Ochotu jednat o případné koalici s ODS i KDU-ČSL dnes po zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD potvrdil Jiří Paroubek.
Spor stran: Přibrat komunisty do duhové koalice, nebo ne?
Spor stran: Přibrat komunisty do duhové koalice, nebo ne? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Upřednostňujeme však velkou koalici ČSSD a ODS nebo podporu menšinové vlády ODS. Mandát takové vlády by byl omezený na necelé volební období," dodal Paroubek na tiskové konferenci.

Zároveň zdůraznil, že neví, kdo přišel s návrhem koalice zahrnující i křesťanské demokraty, o němž referuje dnešní tisk. "Pokud však ODS v pondělí s takovým návrhem přijde a bude oddůvodněný, jsme za určitých podmínek ochotni jednat," uvedl předseda ČSSD.

Konkrétní podmínky však jmenovat opět nechtěl. "My nyní očekáváme konkrétní formalizovaný návrh od ODS, aby mohla začít jednání," řekl expremiér s tím, že ČSSD už vstřícný krok v uplynulých dnech učinila. "Program této vlády musí být jednoznačně kompromisní, tedy ani Modrá šance, ani program ČSSD," naznačil pouze Paroubek.

Zástupci lidovců i občanských demokratů se sešli včera. Po schůzce si notovali: na budoucí vládě by se mělo shodnout více politických stran.

Účastníci schůzky ve Strakově akademii jednali o možnosti vzniku vlády "širší shody" zhruba hodinu. Jiný konkrétnější závěr ovšem schůzka nemá.

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal připustil, že by se lidovci na vládě rádi podíleli. Jeho strana je připravená i na opoziční roli. "Vstupovat s takovým cílem do jednání by ale nebylo logické," uvedl Kasal.

Poslanec za ODS Petr Tluchoř.
Poslanec za ODS Petr Tluchoř. | Foto: Aktuálně.cz
Vláda: Čtěte, co si politici vzkazují

Foto: Aktuálně.cz
Paroubek: Zřeknu se šance být premiérem

S komunisty, nebo bez nich?

Problémem zůstává spolupráce s komunisty. Lidovci ani ODS o ni nestojí. Sociální demokraté tvrdí opak. "Pokud bude Duhová koalice, pak jedině s KSČM," nechali se slyšet po dnešním dopoledním zasedání grémia ČSSD.

"Kdyby zůstala KSČM jedinou opoziční stranou, vedlo by to k neúměrnému posílení komunistů v příštích volbách," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že by to nebylo ku  prospěchu České republiky.

KSČM by v opozici podle Bohuslava Sobotky posílila.
KSČM by v opozici podle Bohuslava Sobotky posílila. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle kuloárů Lidového domu se ale socialisté obávají, že by to byla právě ČSSD, která by v příštích volbách ztratila hlasy.

Komunisté by podle svých slov chtěli zasednout v duhové překlenovací vládě, jinak stále preferují "středolevý kabinet". "KSČM ve sněmovně nepodpoří vládu ODS či trojkoalice, její náhražku jakousi polopolitickou vládou nebo novou vládu opoziční smlouvy s podporou ČSSD," uvádí se v tiskovém prohlášení komunistické strany.

ODS bude jednat, se zelenými i ČSSD

Občanští demokraté odmítli na čtvrtečním zasedání nejužšího vedení strany nabídku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, aby jednali o nové vládě výlučně se sociální demokracií.

Infobox

ČTĚTE VÍCE:

Jedinou možností, jak sestavit na druhý pokus vládu, je čím dál více dohoda ODS a ČSSD. Stranám se do toho však nechce.

Takzvaná exkluzivní jednání, o nichž hovořil Paroubek, je ODS připravena vést i s ostatními stranami. Občanské demokraty nepřesvědčil ani slib ČSSD, že bude-li s ní ODS jednat, Paroubek přijme kandidaturu na funkci šéfa sněmovny. Tím by se de facto vzdal premiérského postu.

Topolánek by prý na tento návrh přistoupil pouze v případě, že by šlo o komplexní a širší dohodu demokratických stran, tedy bez komunistů.

ODS se teď chce sejít se zelenými, a teprve potom se sociálními demokraty. Obě schůzky by se ale měly uskutečnit v pondělí.

ČSSD podle Sobotky stále čeká na písemné návrhy občanských demokratů, které by se měly stát podkladem pro jednání dvou nejsilnějších parlamentních stran. Dohoda mezi ODS a ČSSD by měla podle něj předcházet jednáním ODS s dalšími politickými stranami. "Představitelé občanských a sociálních demokratů se mají setkat v pondělí," dodal.

Podle Nečase ODS žádné písemné dokumenty nemá. Požadavek podle něj zpochybňuje také dřívější chování předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, kdy odstoupil od dohod s ODS.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha zřejmě do kongresu ODS, který se bude konat 18. a 19. listopadu, nelze od občanských demokratů nic konstruktivního očekávat.

 

Právě se děje

Další zprávy