Topolánek jde na Bushe s kulovnicí

Adam Junek
27. 2. 2008 16:05
Středobodem jednání je radarová základna

Washington /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Premiér Mirek Topolánek nešetřil úsměvy, když bylo podepsáno memorandum, které přivede Čechy k cestování do Ameriky bez víz. Dnes má ale na programu zlatý hřeb své cesty za oceán.

Poprvé od roku 2003 vstoupí noha českého premiéra do Bílého domu. Naposledy se v Oválné pracovně ocitl Vladimír Špidla. Již tenkrát byl hostitelem George Walker Bush.

Podpis až v Bukurešti

Hlavním bodem jejich společné naplánované skoro hodinky je americká radarová základna na území České republiky.

Už před odjezdem český premiér hlásil, že jednání o hlavní smlouvě k radaru se v zásadě mohou uzavřít. Podpis se však čekat nedá. Je třeba uzavřít ještě několik málo sporných bodů v doprovodné smlouvě, která řeší podrobnosti fungování americké posádky na českém území.

Na čem konkrétně se vyjednavači nemohou shodnout, lze jen odhadovat. Vláda jednotlivosti komentovat nechce. Česká strana ale například žádá, aby radar byl propojen i s NATO, Američané zas potřebují vyjmout své vojáky z české jurisdikce.

Termín pro dotažení smluv má český premiér jasně stanoven. "Na dubnovém summitu NATO v Bukurešti chci být už s podepsanou smlouvou - anebo ji tam hodlám podepsat," zopakoval v letadle při cestě do USA.

S flintou na medvěda

Jak je tradiční při oficiálních návštěvách, nejde premiér do Bílého domu s prázdnou. Dar pro amerického prezidenta pochází z dílny společnosti Česká Zbrojovka, a tak si George Bush bude moci mezi další dary vystavit luxusní "čezetu".

"Je to kulovnice CZ 550 ráže 308 Winchester. Ruční práce. Jsou na ní vyryty iniciály prezidenta Bushe, laserem pak také věnování od pana premiéra. Jinak je vykládaná stříbrem a zlatem a jsou na ní lovecké motivy," uvedl Lubomír Kovařík, generální ředitel zbrojovky, která má ostatně dceřinou společnost i v USA.

Bush, ač vášnivý lovec stejně jako jeho otec, si zbraně zřejmě příliš neužije. Dary nad pět set dolarů si totiž prezidenti nemohou ponechat. Bushova "čezeta" má hodnotu několik desítek tisíc korun.

Mimochodem - stejně ji prezident dostane bez nábojů. Kompletně se totiž celá zbraň i s náboji ani vládním letounem převážet nesmí. I tak musela jet alespoň odděleně od závěru, aby byla po dobu letu zcela nefunkční.

"Jsou to ale náboje běžné ráže, které by v USA snadno opatřil," říká Kovařík.

Skolit se s ní dá pak všechno - až po medvěda.

 

Právě se děje

Další zprávy