Topolánek: Bém mě nepřesvědčil, budu s ním bojovat

Domácí Domácí
30. 10. 2008 9:30
Bendl bude usilovat o křeslo 1. místopředsedy ODS
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ve vedení ODS musí dojít ke změnám, tvrdí neúspěšný kandidát na hejtmana Středočeského kraje. A sám se jich hodlá účastnit. Představitel topolánkovské opozice ve straně ve středu potvrdil, že bude na prosincovém kongresu strany usilovat o post prvního místopředsedy ODS.

"Ano, budu. Podmínkou je samozřejmě podpora středočeské ODS i dalších regionů. Rád bych se práci na centrální úrovni v ODS věnoval více než doposud," řekl serveru idnes.cz.

Už v pondělí prohlásil, že o nejvyšší post se ucházet nebude, ale podpoří svého spojence, pražského primátora Pavla Béma, jenž svou kandidaturu ohlásil týž den - podle svých slov i v reakci na slova Mirka Topolánka.

Předseda ODS a premiér připustil, že to byl on, kdo Pavla Béma vyprovokoval k boji o post předsedy. A zároveň ohlásil to, na co se dlouho čekalo: rozhodl se, že bude proti prvnímu místopředsedovi ODS Bémovi kandidovat na post šéfa strany.

Foto: Ludvík Hradilek

"Souboj bude otevřený a konečně se po letech schovávání Pavel Bém postaví . Nelíbilo se mi, že stále zůstává skrytý vzadu a útočí ze zákrytu,"  řekl v pořadu Události komentáře s tím, že tak chce tak zachovat principy a směr občanské demokracie.

"Zatím mě Pavel Bém nepřesvědčil, že bude pokračovatelem toho, co je podle mě správné," řekl na ČT Topolánek.

Pak ale připustil, že definitivně se ještě rozhodne v následujících dnech. Variantou je prý i podpora kandidáta, jenž bude v jeho politice pokračovat.

Zároveň Topolánek opětovně odmítl, že by právě on prohrál volby. "Pouze přejímám politickou odpovědnost. Ve volbách jsem nekandidoval a kampaň jsem nevedl. Moje chyba je, že jsem podlehl regionálním politikům, kteří požadovali decentralizovanou kampaň bez vládních zásahů," řekl na veřejnoprávní obrazovce premiér.

Vina prý leží i na Bémovi, který by měl stranu víc řídit: "Od Pavla Béma jsem očekával víc, což se nestalo."

Otázkou je, zda se o vrcholné posty v ODS přihlásí i další politici a kteří. V ODS sílí hlasy, že ani Bém, ani Topolánek stranu nespasí a z volebního propadáku nevytáhnou. Ani jeden nemá ve straně zásadní podporu

Svou kandidaturu připustil i odstupující hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. "Těch kandidátů bude možná ještě víc, já o tom přemýšlím," řekl v pondělí novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy