Topolánek: Chci ještě čas na rozhodnutí, zda kandidovat

Kateřina Eliášová
28. 10. 2008 6:46
O post předsedy strany bude usilovat Pavel Bém
Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek
Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tak dlouho premiér Mirek Topolánek provokoval druhého muže ODS Pavla Béma, až nakonec pražský primátor oznámil svoji kandidaturu na post předsedy strany.

Stalo se tak i po konzultaci s prezidentem republiky a čestným předsedou ODS Václavem Klausem, se kterým se pražský primátor potkal v noci po prohraných víkendových volbách. Prezident mu měl naznačit, že ve vedení strany musí nastat změna, jinak se ODS dostane do obrovské krize.

Bém však zatím neví, jestli se o předsednické křeslo utká se současným šéfem. Mirek Topolánek s oznámením, zda bude kandidovat, váhá.

"Já si pořád ponechávám čas na rozhodnutí, jestli kandidovat budu nebo nebudu. Myslím si, že se ani neočekává, že bych to řekl zítra," uvedl pro Aktuálně.cz po pondělním setkání s hejtmany.

A.cz: Pane premiére, jak hodnotíte jednání s hejtmany? Mnozí z nich Vám vyčítali volební prohru a byli hodně naštvaní...

Řekl bych, že to bylo velmi užitečné jednání. Sešel jsem se všemi hejtmany, kandidáty na hejtmany, omluvil se jen hejtman Jiří Šulc a primátor Plzně a kandidát na hejtmana Pavel Rödl. Chtěl jsem jim poděkovat za jejich práci. To jednání bylo klidné, po tom, co máme za sebou. Každý si mohl říct to svoje, jak to vidí teď a jak to vidí do budoucna. Musím říct, že to bylo klidnější, než jsem čekal.

Evžen Tošenovský Pavel Bém
Evžen Tošenovský Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Uklidnily se ty spory mezi hejtmany a vedením?

Máme nějakou představu, jak pokračovat dál. To, na čem jsme se shodli a myslím si, že je to zásadní, je, že pokládáme značku ODS a další fungování strany za naprosto klíčové a fakticky všichni k tomu chceme přispět.

A.cz: Pavel Bém oznámil, že chce kandidovat na předsedu strany... Jste rád?

Já tu kandidaturu vítám. Je evidentní, že jsem ho v posledních týdnech trošku k tomuto kroku provokoval. Protože nemůže na jedné straně říkat ty věty, které říká, aniž by tu kandidaturu nezvedl.

A.cz: A vy budete obhajovat křeslo předsedy ODS?

Já si pořád ponechávám čas na rozhodnutí, jestli kandidovat budu nebo nebudu. Myslím si, že se ani neočekává, že bych to řekl zítra. Pamatuju si, že v roce 2002 dostal Václav Klaus čtyři měsíce, ale tolik času já mít nebudu. To rozhodnutí padne v nějaké dohledné době a pořád platí, že chci v čele ODS takovou reprezentaci - ať už v ní budu nebo nebudu - která tu stranu povede na základě myšlenek, na kterých vznikla. A tím nechci parafrázovat Tomáše Garrigue Masaryka.

A.cz: Dostal jste od hejtmanů podporu vést nadále trojkoaliční kabinet? Respektive pokračovat v projektu trojkoaliční vlády?

V tomto je ta jednota absolutní. Všichni si uvědomují, že ty dvoje prohrané volby měly víc než signální charakter. Musí znamenat silnou katarzi a významnou diskuzi uvnitř ODS.

V  tuto chvíli nejsme připraveni na žádné další hrátky a v tomto smyslu jsem dostal absolutní podporu v tom, abych rekonstruoval kabinet tak, aby připravil ODS svojí politikou na příští volby, ať už to budou ty evropské nebo do Poslanecké sněmovny. V tomto smyslu jsem nezaznamenal žádný negativní hlas.

A.cz: Dovedete si představit situaci, kdy bude jiný předseda vlády a jiný předseda strany?

Tuto variantu jsem připustil veřejně a platí, že v těch zemích, kde ji udělali a dokonce i u nás, jsou s tím smíšené zkušenosti.

Základní podmínkou tohoto řešení je, že ti dva lidé spolu dýchají stejný vzduch a jsou schopni spolu komunikovat. Protože pokud by tomu tak nebylo, tak ta destrukce strany by byla ještě větší, než předtím. S touto variantou budeme dále pracovat a máme zhruba pět týdnů na to, aby strana byla v dobré kondici na kongres. Aby ta diskuze proběhla kultivovaně a abychom našli řešení, které není ku prospěchu jenom té vlastní straně, ale i další situaci České republiky a politické scéně vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy