Čeká ODS souboj Béma a Topolánka? Přijdou i další jména

Kateřina Eliášová
28. 10. 2008 17:31
Kandidaturu na šéfa strany zvažuje i Tošenovský
Mirek Topolánek a Pavel Bém
Mirek Topolánek a Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pátý prosinec bude pro nejsilnější vládní stranu ODS klíčovým dnem. V Praze začne volební kongres, který o dva dny později zvolí nového předsedu strany.

Zatím se zdálo, že to bude jen souboj současného šéfa Mirka Topolánka a prvního místopředsedy Pavla Béma. Je ale vysoce pravděpodobné, že se ke dvěma dlouhodobým rivalům přidají i další.

Teď se nejvíce mluví o odstupujícím hejtmanovi Moravskoslezského kraje Evženu Tošenovském, který svoji kandidaturu připustil. "Těch kandidátů bude možná ještě víc, já o tom přemýšlím," řekl v pondělí novinářům.

Kandidaturu už oznámil pražský primátor Pavel Bém, Mirek Topolánek se ještě definitivně nerozhodl.

Kdo spasí ODS? Někdo třetí

V ODS sílí hlasy, že ani Bém, ani Topolánek stranu nespasí a z volebního propadáku nevytáhnou.

Jednotliví členové ODS ale na otázku, kdo by to měl být, teď nedokáží odpovědět. "Myslím, že je zbytečné, abychom měli bůhví kolik kandidátů," řekl odstupující středočeský hejtman Petr Bendl, který původně kandidaturu také zvažoval.

"Kongres si zaslouží, aby bylo vybráno z vícero kandidátů," myslí si naopak končící hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

Tomu, že by se měl do boje o křeslo předsedy pustit přeci jen někdo další, nasvědčuje i fakt, že ODS uvažuje o variantě rozdělit funkci předsedy ODS a premiéra.

"Je to jedna z variant, na druhou stranu by asi těžko fungovalo, kdyby mezi předsedou ODS a premiérem byl antagonistický vztah," varuje místopředseda ODS Petr Nečas.

Pokud by tedy Topolánek dostal od kongresu mandát i nadále vést trojkoaliční vládu, pak je vysoce nepravděpodobné, že by si rozuměl s Pavlem Bémem, kdyby onen vyhrál.

Další kampaně?

Ať už bude chtít křeslo předsedy ODS získat kdokoliv, bude muset přijít s jasným konceptem a vizí. Tu bude muset představit veřejně a získat pro ni dostatečnou podporu.

Když o své kandidatuře přemýšlel Petr Bendl, připustil, že bude objíždět republiku a pokusí si zajistit podporu.

"V nejbližších dnech budou probíhat místní, oblastní a regionální sněmy. Ty se budou rozhodovat, kterému z kandidátů dají podporu," oznámil Tošenovský.

 

Právě se děje

Další zprávy