TOP 09 vyrazí s "Karlovou" dýmkou bojovat proti kuřákům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 9. 2013 11:22
Strana představila svůj volební program, slibuje ústavní změny i přímou volbu starostů.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle očekávání vyráží TOP 09 do volebního souboje s heslem "hájit demokratický rámec", a vymezit se tak vůči prezidentu Miloši Zemanovi i politickým konkurentům z řad nových uskupení.

"Budeme důsledně hájit demokratický rámec našeho státu, který nemůže být ohrožován ani populistickými a mocichtivými 'spasiteli', ani mistry právních kliček a jejich hříčkami se slovy zákona," píše TOP 09 hned v úvodu svého volebního programu.

A znovu vytahuje nápad zpřesnit Ústavu. Ostatně Stanislav Polčák z hnutí Starostové a nezávislí, politického dvojčete TOP 09, to ještě jako předseda ústavně-právního výboru v dnes již rozpuštěné sněmovně měl připravené už jako návrh ústavního zákona.

"Je-li to nezbytné, promítneme ducha Ústavy ČR do psaného textu," vyhrožuje TOP 09 směrem k Hradu i teď. Právě jmenování Rusnokovy vlády, které i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský označil za "neortodoxní" řešení, i když stále ještě v rámci Ústavy, vyvolal nápady na změny Ústavy.

Společné sociální pojištění manželů?

Jinak program TOP 09 cílí na svého voliče: "odpovědnost začíná u každého z nás", "normální je pracovat" či myslet na stáří.

Ve zdravotní části programu zaujme protikuřácký boj exministra Leoše Hegera "nadále budeme potlačovat škodlivé vlivy kouření", s čímž ovšem ostře kontrastuje dýmka (jako symbol předsedy Karla Schwarzenberga), která se usídlila na titulní straně letáčku se stručným výtahem programu.

Jako s novinkou přichází strana s možností "společného sociálního pojištění obou manželů". Chce tak napravit současný stav, kdy v případě rozvodu a nového manželství může čerpat vdovskou penzi jen nová manželka či manžel, zatímco předchozí partner nikoliv.

Sama TOP 09 ale v programu pouze připouští jen to, že o tomto nápadu "otevře diskusi".

Přímá volba starostů

Z programu Starostů a nezávislých, kteří kandidují na listinách TOP 09, se do programu TOP 09 dostala zjm. přímá volba starostů.

"Prosazujeme přímou volbu starostů jako prostředek přímé demokracie a zvýšení zájmu občanů o veřejné záležitosti," říká doslova stranický program.

Námitky - a to i některých členů TOP 09, že přímo zvolený starosta může mít proti sobě většinu v zastupitelstvu z jiného tábora a nastane patová situace, předseda Starostů Petr Gazdík odráží: "Starosta by přece měl být schopen zajistit si politickou podporu v obci a pomoct ke zvolení právě svého politického uskupení."

Billboardy nás prý bombardovat moc nebudou

V zahraniční oblasti se chce strana prezentovat jako silně proevropská s důrazem na EU.

"Tedy neodcházet od společného stolu, ale prosazovat své zájmy tam," říká opakovaně předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ve volební kampani nebude TOP 09 sázet ani tak na billboardy, i když i ty částečně využije, jako na online tak i na kontaktní kampaň.

Letos dá větší důraz na chození od domu k domu, opráší "obývákovou kampaň", kdy se kandidát sejde s okruhem lidí přímo v nějakém bytě a dojde i na obdobu akce "na pivo s Karlem".

"Statická sdělení nikdo moc nečte. Když už, měly by se hýbat, chceme využít i světelné tabule, na kterých lze sdělení v průběhu kampaně i měnit. A když už billboardy, měly by být osvětlené - kampaň bude v říjnu," upřesnil některé detaily volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček.

 

Právě se děje

Další zprávy