TOP 09 má kandidátky, ve třech krajích se STAN v čele

ČTK Domácí ČTK, Domácí
5. 9. 2013 15:32
Schwarzenberg bude lídrem v Praze, místopředseda Kalousek ve středních Čechách
Foto: Reuters

Praha - Vedení TOP 09 potvrdilo kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny a na tiskové konferenci představilo lídry v krajích.

Předseda Karel Schwarzenberg bude podle očekávání lídrem v Praze, místopředseda Miroslav Kalousek ve středních Čechách. Ve třech krajích by měli kandidátku vést zástupci spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Předseda STAN Petr Gazdík bude jedničkou ve Zlínském kraji, starosta Semil Jan Farský v Libereckém kraji a starosta České Třebové Jaroslav Zedník v Pardubickém kraji.

"Poměrně ve velice krátké době jsme se dohodli jak na programu, tak na kandidátní listině. Myslím, že máme dobré lídry do jednotlivých krajů," řekl novinářům Schwarzenberg. "Chceme přinášet na kandidátky lidi, kteří dosáhli úspěchu ve svém oboru, kteří jsou schopni do Parlamentu přenést své zkušenosti a svůj nadhled," doplnil šéf STAN Gazdík.

Lídry ve všech krajích už dříve schválily krajské organizace strany. Podle dřívějších informací měl být jedničkou v Libereckém kraji exposlanec a bývalý dlouholetý starosta Železného Brodu Václav Horáček.

Podle informací ČTK se ale nakonec vedení shodlo na tom, že si Horáček vymění místo s dvojkou na kandidátce, exposlancem Farským.

V Karlovarském kraji kandidátku nakonec povede šéf KV Areny Roman Maleček. Uvažovalo se o tom, že by jedničkou mohl být primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Ten ale údajně lídrem být nechtěl.

Schwarzenberg ve čtvrtek řekl, že TOP 09 se bude zasazovat o právní stát.

"Nikoliv pouze o dobře fungující stát, neboť právo je základ každého státu," poznamenal s poukazem na volební heslo ČSSD: "Prosadíme dobře fungující stát". Podle Schwarzenberga se program zaměří i na sociální otázky, které ale podle něj není možné řešit na úkor dalších generací.

"Budeme stavět východisko ze současné situace na vztahu ke vzdělání a kultuře. Jsme přesvědčeni, že růst a zaměstnanost si nelze koupit na dluh," doplnil místopředseda Kalousek. Důležitým bodem bude podle něj rovněž proevropská politika.

Program nyní čeká na schválení. Strana jej představí na tiskové konferenci ve čtvrtek 12. září.

 

Právě se děje

Další zprávy