TOP 09 otevřela Pospíšilovi náruč. Ale opatrně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 1. 2014 17:10
Nezařazený poslanec to má těžké, zdůvodňuje Kalousek ochotu TOP 09 podpořit Pospíšila
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - TOP 09 sice potvrdila, že vítá spolupráci, kterou veřejně nabídl Jiří Pospíšil, o vstupu někdejší hvězdy ODS do nové strany se ale zatím mluví opatrně.

"To není na pořadu dne, vůbec jsme o tom nemluvili," říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jiří Pospíšil už podobně formuloval svůj postoj k TOP 09 den před tím.

"Zůstanu opozičním poslancem, ale nikam jinam vstupovat nehodlám," prohlásil.

Kalousek: Bude přínosem

Miroslav Kalousek deníku Insider řekl, že jeho strana Pospíšilovi ráda pomůže. "Nezařazený poslanec to má těžké," vysvětluje slova o pomoci a přiznává, že i pro TOP 09 může být bývalý ministr spravedlnosti prospěšný. "Jeho znalosti legislativy pro nás mohou být užitečné," uvedl.

TOP 09 si nebude podle Kalouska klást pro spolupráci s Pospíšilem žádné podmínky. Jinými slovy: nebude ani zavazovat Jiřího Pospíšila, aby hlasoval shodně s jejími poslanci.

Gazdík: V minulosti jsme nabízeli pomoc
Gazdík: V minulosti jsme nabízeli pomoc | Foto: Ludvík Hradilek

Spolupráce může fungovat tak, že TOP 09 umožní Jiřímu Pospíšilovi využívat "servis" svého poslaneckého klubu, tedy pomoc tajemníka klubu, technické zázemí nebo rozbory navržených zákonů.

"Jestli bude chtít, může chodit i na schůze klubu," doplňuje Miroslav Kalousek.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík pak připomíná, že koalice TOP 09 a Starostů už v minulosti stejnou pomoc nabízela i jiným poslancům, kteří se ocitli mimo klub. "Nevidím důvod, proč nepomoci Jiřímu Pospíšilovi," říká.

"Jasně, nenabízel bych pomoc komunistům, ale některým poslancům za ČSSD klidně," doplňuje Miroslav Kalousek.

Přitom nepopírá, že pro Pospíšila můžou platit jistá omezení: "Nevylučuji, že v případě projednávání skutečně závažné strategické záležitosti požádáme aparát, tedy asistenty, aby nás poslance nechali o samotě, a že v tom případě tam ani Jiří Pospíšil nebude. Ale takové schůze klubu jsou tak dvě tři do roka."

Korte: Mám pochybnosti

Jiří Pospíšil se prozatím poslaneckého mandátu vzdávat nehodlá, což zdůvodňuje tím, že byl zvolen nejen díky kandidatuře v řadách ODS, ale ve velké míře i díky své osobní popularitě: "Měl jsem 36 procent preferenčních hlasů. Dovolím si tedy říci, že výsledek byl hodně ovlivněn i mnou samotným."

Nejslavnější parlamentní zpěvák Daniel Korte.
Nejslavnější parlamentní zpěvák Daniel Korte. | Foto: Ludvík Hradilek

Od TOP 09 se teď může těšit v klubu TOP 09 na vcelku vlídné přijetí, ale nebude to bezvýhradné.  "O přínosu Jiřího Pospíšila pro práci klubu TOP 09 nejsem přesvědčen," říká například rezolutně poslanec Daniel Korte.

Své důvody specifikovat nechce, takže jenom připomeňme, že v ODS vyčítala část straníků Pospíšilovi, že je příliš velký solitér a že dal příliš volnosti státním zástupcům.

 

Právě se děje

Další zprávy