TOP 09 odmítla nabídku ODS, chce vlastní senátory

ČTK ČTK
24. 4. 2012 12:18
TOP 09 není přesvědčena o tom, že s ODS sdílí ideje nad podnikatelskými zájmy
Nečekaná nabídka koaličních partnerů stranu překvapila.
Nečekaná nabídka koaličních partnerů stranu překvapila. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsednictvo TOP 09 odmítlo pondělní nabídku ODS, aby strany v některých volebních obvodech postavily pro volby do Senátu společné kandidáty. Sdělila to mluvčí strany Alžběta Plívová.

Strana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga prý není přesvědčena o tom, že v regionálních organizacích ODS "převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy".

V pondělí oznámil po jednání špiček občanských demokratů premiér a předseda ODS Petr Nečas, že grémium ODS má seznámit "předsednictvo TOP 09 s nabídkou na nominaci společných kandidátů obou stran pro podzimní senátní volby v některých senátních obvodech".

Nečekaná nabídka zástupce TOP 09 překvapila, její místopředseda Miroslav Kalousek se omezil na prohlášení, že o ní strana bude muset teprve diskutovat.

Podle Plívové předsednictvo TOP 09 nabídku v úterý probralo a ocenilo iniciativu koaličního partnera směřující k vyšší míře spolupráce a koordinovanému postupu v senátních volbách.

Pochybnosti o míře, ve které v regionálních organizacích ODS převládají klientelistické vazby, však prý TOP 09 nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť strana nepochybuje o dobré vůli vedení občanských demokratů.

V podzimních volbách do třetiny horní parlamentní komory, tedy v souboji o 27 senátorských křesel, bude ODS obhajovat 14 mandátů.

Průzkumy voličských nálad, orientované na sněmovní volby, ukazují převládající podporu levicových stran.

 

Právě se děje

Další zprávy