Tisk: Bártův náměstek dostával peníze původem z ABL

ČTK ČTK
21. 4. 2011 15:07
Příjmy bývalého náměstka Martina Sýkory prověřoval Národní bezpečnostní úřad
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Národní bezpečnostní úřad zjistil, že bývalý náměstek ministra dopravy Martin Sýkora dostával "druhý plat" od firmy, která dostávala peníze z bezpečnostní agentury ABL.

NBÚ Sýkoru prověřoval kvůli udělení bezpečnostní prověrky. Na jeho účet chodily loni stotisícové částky za údajnou poradenskou činnost ve firmě Ingleton, jejímž majitelem je Jan Harvilla.

Sýkora tvrdí, že o původu peněz nevěděl, napsala čtvrteční MF Dnes.

Peníze, které firma Ingleton Sýkorovi vyplácela, podle listu chodily na její účet od ABL a její dceřiné firmy ABL Transport Services.

Nic nelegálního jsem neprovedl

Od července do listopadu 2010 dostala společnost Ingleton od obou společností ABL celkem 3,223 milionu korun v různých sumách, minimálně dvakrát poslal Ingleton Sýkorovi 108 tisíc korun.

Sýkora ve středu potvrdil, že peníze od firmy Ingleton dostával. Zároveň ale odmítl, že by to bylo tajné financování z ABL.

"Já ani nevím, že Ingleton dostával peníze od ABL," řekl deníku. Dodal, že na jeho účtech je vše v pořádku.

"Svůj pracovní poměr se společností ABL , kde jsem několik let pracoval, jsem ukončil 31. 5. 2010. Na pozici 1. náměstka ministra dopravy jsem byl jmenován k datu 15. 7. 2010," napsal ve čtvrtek odpoledne v tiskovém prohlášení.

"V mezidobí  jsem se věnoval podnikatelské činnosti v oboru poradenství v problematice bezpečnosti. Mezi mými několika zákazníky nefigurovala společnost ABL," upozornil.

Zároveň upozornil, že osm týdnů po nástupu na ministerstvo ukončil podnikatelskou činnost. "Od té doby jiný příjem než mzdu na ministerstvu dopravy nemám. Tento krátkodobý souběh činností není nezákonný," brání se.

Tajné financování Sýkory popřel i současný ředitel ABL Matěj Bárta.

 

Právě se děje

Další zprávy