Bártův nástupce: Vítek by se mohl vrátit do konce roku

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 4. 2011 14:45
Novým ministrem dopravy se podle koaliční dohody stane Bártův náměstek Radek Šmerda

Praha - Suplující ministr. Tak vidí svou roli v resortu dopravy Radek Šmerda, kterého chce premiér Petr Nečas navrhnout jako nástupce ministra Víta Bárty.

Koaliční strany se ale dohodly, že Bárta se bude moci na své místo vrátit hned, jakmile "očistí své jméno". Tedy jakmile dokáže, že nechtěl ovládnout politickou scénu v zájmu bezpečnostní agentury ABL.

Dosavadní Bártův náměstek Šmerda je připraven rezignovat ihned poté. Prozatím se ale prý bude snažit udržet ostrý kurz, který podle něj nastavil ministr Bárta třeba v kontrolách na Ředitelstvích silnic a dálnic. "Budu se snažit pokračovat stejným směrem a stejnou rychlostí," říká.

Aktuálně.cz: Jak dlouho, myslíte, budete ministrem dopravy?

Počítám, že Vítek Bárta by ty věci mohl do podzimu, do konce letošního roku vysvětlit. Pak není důvod, aby se sem nevrátil.

A.cz: Vy jste tedy připraven mu místo ministra uvolnit hned poté, co vysvětlí obvinění spojená s ABL?

Jsem nejenom připraven, ale samozřejmě to i udělám. To je jednoznačný scénář.

A.cz: Co máte v plánu dělat do konce roku, kdy předpokládáte návrat Víta Bárty? Jsou tu nějaké bezodkladné kroky?

Já jsem se podílel na spoustě věcí tady a nechystám žádnou revoluci. Musí se prosadit a dotáhnout superstrategie, ať už v jakékoli podobě, pak je tady mýto. Další věc je akviziční proces na ŘSD, SŽDC, což je cesta k transparentním tendrům, jednání s dodavateli o stávajících kontraktech, případně o výhledu. Témat jsou mraky.

A.cz: Ministr Bárta dělal v poslední době razantní personální kroky v rámci Ředitelství silnic a dálnic. Chcete v tom pokračovat, nebo necháte razantní kroky až pro člověka se standardním politickým mandátem od voličů?

Budu se snažit v tom pokračovat, i když nevím, zda se mi to povede, protože na to člověk musí mít i naturel. Ale budu se snažit pokračovat stejným směrem a stejnou rychlostí. Jsem ale člověk, který i jako právník preferuje spíš jednání. A priori to nebudu řešit přes média, protože nejsem politik, ale spíš jednáním.

A.cz: Hned jak padlo po jednání K12 vaše jméno jako ministerského kandidáta, objevily se hlasy kritiků, které připomínají vaše působení na ministerstvu obrany a pochybnosti třeba v zakázce na likvidaci nepotřebné munice. Diskvalifikuje vás vaše minulost v současné pozici?

Už mi to přijde jako ohraná písnička. Dávno po všech těchto kauzách jsem na vlastní žádost dostal přísně tajnou prověrku. Vyhrál jsem soud na ochranu osobnosti, který se týkal právě té likvidace, kdy jsem vysoudil na vydavatelství Ringier asi sto padesát tisíc korun a písemnou omluvu. Akorát že vždycky se dá dohledat jenom to A, ale ne to,  že jsem byl úspěšný v soudních sporech a mám tu nejvyšší možnou prověrku, kde jsem dokládal veškerý svůj majetek. Pro mě to už je stará vesta.

A.cz: Po nástupu Víta Bárty na ministerstvo dopravy média psala o vašem vztahu s ministrem Kalouskem. Prý jste měl být jeho prodlouženou rukou na ministerstvu. Jste přátelé? Stýkáte se?

Nestýkáme se, známe se, tykáme si. Určitě tady nejsem vyslancem ani jeho ani TOP 09 na hlídání Vítka Bárty. Vítek Bárta se ani hlídat nedá, to vás můžu ubezpečit. Znám se s ministrem financí asi deset let, ale nikdy jsme nebyli v intenzivním kontaktu. To je jedna z pověr, teď jsem s ním nemluvil několik měsíců. Ministerstvo financí jsem nikdy neřešil, i když teď asi budu muset, kvůli rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy