Bezpečnostní agentura ABL loni zvýšila tržby o 30 %

ČTK ČTK
20. 4. 2011 19:53
Společnost, kterou založil Vít Bárta, je trojkou na českém trhu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bezpečnostní agentura ABL, kterou založil odcházející ministr dopravy Vít Bárta (VV) a kolem které počátkem dubna odstartovala ostrá krize vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, loni zvýšila obrat o téměř 30 procent na 889 milionů korun.

Podle mluvčího firmy Martina Marcilise se jí dařilo díky zvýšení počtu zakázek.

Více o ABL

ABL založil v roce 1992 tehdejší student medicíny Vít Bárta jako firmu zajišťující pořadatelské služby s názvem Agentura Bílého Lva (ABL). Před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel, z funkce odešel loni v únoru. Začátkem loňského července oznámil, že svůj poloviční podíl ve společnosti kvůli angažmá v politice prodává bratrovi a řediteli firmy Matěji Bártovi a jeho ženě.

Vládní krizi odstartovaly informace o údajném uplácení některých poslanců VV a o tom, že neformální šéf VV Vít Bárta prý vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc.

Více zakázek očekává ABL i letos. "Očekáváme zvýšenou poptávku po našich službách," řekl týdeníku Ekonomu generální ředitel ABL Matěj Bárta, kterému bratr svou polovinu agentury kvůli svým aktivitám v politice a možnému střetu zájmů prodal.

ABL trojkou na trhu

Celkový obrat českého trhu bezpečnostních služeb byl loni 16 miliard korun, řekl prezident Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Jiří Kameník.

"Započteme-li i černou a šedou ekonomiku, dostaneme se na 18,5 miliardy korun," doplnil obchodní ředitel společnosti Securitas ČR Michal Nešetřil. Některé firmy z oboru si totiž "přivydělávají" například instalací nelegálních odposlechů, napsal týdeník.

Na trhu v současné době působí téměř 5000 subjektů, které mají licenci pro poskytování bezpečnostních služeb. "Těch skutečně funkčních je ale asi jen 200," podotýká Kameník.

Fungující firmy mají celkem zhruba 38 tisíc zaměstnanců, tedy asi o 3000 méně, než má Policie ČR. Lídrem trhu je skupina Securitas, která loni zvýšila obrat o třetinu na 1,161 miliardy korun. Dvojkou na trhu je G4S. ABL patří třetí příčka, napsal server.

 

Právě se děje

Další zprávy