Téma č. 2: Penze a zdravotnictví

Petr Holub
2. 5. 2006 14:00
Jde o klíčové služby sociálního státu, přesto je třeba reforem, aby nezruinovaly rozpočet. Jak chtějí strany zvýšit efektivitu?

ODS

Penzijní systém

Co zůstane: Průměrný důchod neklesne v příštích letech pod 42 % průměrné mzdy.

Návrh reformy: Sociální odvody klesnou ze současných 28 procent na 20 procent. Občané mohou ušetřené peníze ukládat u soukromých fondů. Stát bude dobrovolné spoření podporovat vyšší částkou než dosud. Počátek reformy se bude financovat z prodeje ČEZ a dalších státních firem.

Výhody: Státní důchody se budou zvyšovat všem o stejnou částku - nižší důchody tak porostou rychleji než vyšší. Lidé mohou poskytnout až desetinu svých sociálních odvodů přímo rodičům na zvýšení důchodu.

Zdravotnictví

Jak šetřit: Pojišťovny budou uzavírat smlouvy jen s nemocnicemi, které nabídnou nejlepší služby. Pacient bude dostávat ve srozumitelné formě všechny informace o své nemoci a kvalitě služeb. Prostřednictvím osobních účtů bude kontrolovat cenu péče. Část pojištění bude moci použít za služby podle vlastní úvahy. Konec plýtvání veřejnými penězi na běžné léky.

Jak přidat peníze: Stačí současný mechanismus, který zvyšuje příjmy zdravotníků podle růstu platů. Spoluúčast se nebude zavádět, občané však budou moci připlatit za nadstandardní služby. U doplatků za léky bude sociální klauzule.

ČSSD

Penzijní systém:

Co zůstane: Důchody se budou zvyšovat rychleji, než přikazuje zákon (třetina průměrné mzdy a inflace). V nejbližších letech zůstanou nad hranicí 40 procent průměrné mzdy. Dlouhodobě zůstane nejnižší penze nad životním minimem. . Stát bude nadále podporovat dobrovolné spoření.

Návrh reformy: Státní pilíř bude více zásluhový kdo bude ukládat více peněz, dostane vyšší penzi než dnes. Podnik může uložit část sociálních odvodů (8 z 28 procent hrubé mzdy) do zaměstnaneckých fondů.

Výhody: Státní důchody se udrží na slušné úrovni i díky výnosu z dividend od ČEZ.

Zdravotnictví

Jak šetřit: Stát stanoví pravidla pro investice, kterými stát i kraje chtějí zvětšovat kapacitu nemocnic a kupovat nové přístroje. Vznikne síť neziskových nemocnic. Zlepšit kontrolu kvality poskytované péče, informace o kvalitě budou k dispozici pacientům. Stát bude kontrolovat hospodaření pojišťoven. Jejich počet se může snížit. U doplatků za léky bude sociální klauzule.

Jak přidat peníze: Zvýšit zdravotní pojistné živnostníků a dále zvyšovat platby za státní pojištěnce. Příjmy zdravotníků se mohou zvýšit o půl až o dvě procenta HDP. Spoluúčast se nebude zavádět, občané však budou moci připlatit za nadstandardní služby.

KSČM

Penzijní systém

Co zůstane: Státní pilíř zajistí dlouhodobě důchody na úrovni 40 procent průměrné mzdy.

Návrh reformy: Budou se jen měnit parametry. Potřebné finance zaplatí vyšší odvody živnostníků, přesun prostředků z podpory zaměstnanosti a část výnosu spotřebních daní. Dobrovolné připojištění bude možné s příspěvkem zaměstnavatele.

Výhody: Pokud zaměstnanec odejde do předčasného důchodu po výpovědi, zaměstnavatel mu bude kompenzovat zkrácený důchod. Přestane se zvyšovat hranice k odchodu do penze.

Zdravotnictví

Jak šetřit: Stát bude regulovat a kontrolovat zdravotnictví, například bude schvalovat zdravotní plány krajů. Klíčové postavení bude mít jedna pojišťovna nebo státní fond. Vznikne síť neziskových nemocnic. Praktičtí lékaři budou dohlížet nad celkovým průběhem léčby. Nemocnice i lékaři budou mít spádové obvody.

Jak přidat peníze: Stát i kraje budou víc přispívat ze svého rozpočtu. Spoluúčast se nebude zavádět, občan může platit za luxusní podmínky hospitalizace. Později bude možné platit úrazy na dálnici nebo při sportu ze speciálního připojištění.

Strana zelených

Penzijní systém

Co zůstane: Důchody se budou zvyšovat podle zákona (inflace a třetina růstu průměrné mzdy). Stát bude garantovat minimální důchod a dál podporovat dobrovolné připojištění..

Návrh reformy: Státní pilíř se skládá ze dvou částí: z minimálního důchodu a z výnosu pojistného. Prosazuje opt-out - 3 procenta z 28 procent sociálních odvodů bude možné uložit do soukromých fondů, pokud do nich občan doplatí stejnou částku ze svého.

Výhody: Státní pilíř se bude částečně financovat z ekologické daně. To umožní snížit o několik procent sociální odvody.

Zdravotnictví

Jak šetřit: Vznikne síť neziskových nemocnic. Zákon stanoví objem nezbytné zdravotní péče. Minimální poplatky za recept a hospitalizaci. Pacient bude mít k dispozici informace o kvalitě poskytovaných služeb.

Jak přidat peníze: V zásadě stačí současný mechanismus, který zvyšuje příjmy zdravotníků podle růstu platů. Stát by však měl zvýšit platby za své pojištěnce. Ekologická daň umožní snížit zdravotního pojistné.

KDU-ČSL

Penzijní systém

Co zůstane: Zůstane silná role státního pilíře, nikdo se nepropadne pod hranici chudoby. Stát bude dál podporovat dobrovolné spoření.

Návrh reformy: Prosazuje tzv. opt-out. Občané mohou přesměrovat část svých sociálních odvodů (až 8 procentních bodů z dnešních 28) do soukromých fondů.

Výhody: Rodičům se sníží odvody o procento za každé dítě. Ženám s dětmi zůstane dřívější odchod do penze. Pracujícím důchodcům se sníží sazba důchodového pojištění na polovinu.

Zdravotnictví

Jak šetřit: Zlepšit kontrolu poskytované péče, omezit síť zdravotnických zařízení, přesunout péči do ambulantní sféry a podporovat domácí ošetřovatelskou péči. Poplatky za návštěvu u lékaře, za recept a za hospitalizaci. Zveřejňování údajů o kvalitě poskytovaných služeb.

Jak přidat peníze: Stačí současný mechanismus, který zvyšuje příjmy zdravotníků podle růstu platů. K němu přidat komerční připojištění, ze kterého by se hradily nadstandardní služby: vyšší komfort v nemocnicích, možnost volby ošetřujících či operujících lékařů, možnost nákladnějších zdravotních pomůcek a zdravotnického materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy