Švejnar znovu odložil rozhodnutí, zda vyzve Klause

Dominik Jandl, Martina Macková
11. 12. 2007 13:45
O kandidatuře se rozhodne za týden
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Možný Klausův protikandidát ekonom Jan Švejnar znovu odložil termín, kdy řekne, zda přijme prezidentskou kandidaturu. Jasné ano či ne řekne až příští týden.

Rozhodl se tak po úterním setkání s lidoveckými senátory.

Švejnar se měl původně vyjádřit do 8. prosince. Už minulý čtvrtek však verdikt o týden odložil. Nyní termín upřesnil - a znovu posunul.

Švejnara čeká ještě další jednací maratón. Měl by se potkat podruhé s komunistickými zákonodárci a také s ČSSD.

"Pokud příští týden dostanu od sociálních demokratů jasný signál, budu brát kandidaturu jako ujednanou," řekl po schůzce s KDU-ČSL Švejnar.

Lidovci označili schůzku za neformální a zábavnou. "Čekáme na návštěvu prezidenta Klause a teprve poté budeme svůj postoj prezentovat," řekl předseda senátorského klubu KDU-ČSL Adolf Jílek.

Svoji spanilou jízdu po politických klubech zahájí také Václav Klaus, kandidát ODS. Ten se zítra setká s poslanci KDU-ČSL.

S komunisty se na termínu zatím nedomluvil. "Žádný termín dosud nemáme," potvrdil Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Švejnar to s kandidaturou myslí vážně a zdá se velmi pravděpodobné, že se soupeřem prezidenta Klause stane. Do konce týdne chce totiž nasbírat deset podpisů zákonodárců, které by potřeboval každý, kdo by se kandidátem chtěl stát.

Švejnara podporují ČSSD, zelení a nezávislí senátoři. Komunisté a lidovci zatím podporu zvažují. Klaus má podporu všech zákonodárců ODS. S dalšími kluby zatím nejednal. ODS ale sestavila vyjednávací tým, který podporu vyjednává napříč stranami.

Kongres ODS také uložil premiérovi a předsedu Mirku Topolánkovi, aby jednal o podpoře stávající hlavy státu s koaličními partnery. Zelení ale už otevřeně deklarovali, že Klaus jejich hlasy nedostane.

 

Právě se děje

Další zprávy