Švejnar odložil rozhodnutí o cestě na Hrad

Martina Macková
7. 12. 2007 10:10
Postoj komunistů je nejasný i po schůzce s Filipem
Jan Švejnar
Jan Švejnar | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jan Švejnar, možný soupeř Václava Klause o post českého prezidenta, se o kandidatuře nerozhodne tento týden. Brání mu v tom nedostatek informací.

A hlavně fakt, že lidovci a komunisté jsou zatím nerozhodnutí. Švejnar se měl vyslovit, zda přijme kandidaturu, nebo ne, na konci tohoto týdne. Přesně 8. prosince. Podle informací jen v tomto termínu oznámí jméno svého mluvčího.

Odloženo na neurčito

"Ano, toto rozhodnutí se odkládá, žádné další datum není stanoveno," řekl ve čtvrtek Aktuálně.cz Švejnar. Americký ekonom totiž nestihl schůzky s klíčovovými stranami.

Až příští úterý se potká s lidoveckými senátory a neviděl se rovněž podruhé s komunistickými poslanci.

Setkal se ale jejich předsedou Vojtěchem Filipem a ten mu řekl, že že "není taková nálada, aby všichni zákonodárci KSČM odevzdali hlas pro něj".

Švejnar po schůzce znovu prohlásil, že teprve až budou jasné postoje KSČM i KDU-ČSL, definitivně se rozhodne, zda bude vůbec na Hrad kandidovat.

"Jsem pro ně v určitém smyslu relevantní kandidát, ale ještě budou pokračovat nějakou dobu, než se dohodnou," konstatoval. Filip uvedl, že se Švejnarem dohodli na tom, že pokud to bude třeba, ještě jednou navštíví komunistický klub.

Očekává se, že úplně definitivní slovo komunistů padne až na jejich Ústředním výkonném výboru 15. prosince.

"Musíme dát čas stranám, aby vše zvážily. Datum 8. prosince bylo stanoveno arbitrálně. Ale neznamená to, že bych od rozhodnutí upouštěl," dodal Švejnar.

Postoj komunistů je pro úspěch ve volbě klíčový, Švejnara už otevřeně podpořili zákonodárci ČSSD a zelení. ODS ale tlačí na své koaliční partnery, aby se jejich politici v tajné volbě rozhodli pro Václava Klause.

Bursík: Je to logické

"Ano, vím o tom. Je to logický krok. Musí se ještě jednat," potvrdil Aktuálně.cz odklad předseda Zelených Martin Bursík, který je jedním z navrhovatelů kandidatury Švejnara.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o možném odložení nic netušil. "Budu s ním o tom mluvit. Chápu, že potřebuje znát jasné stanovisko především komunistů a alespoň kontury přístupu zákonodárců KDU-ČSL," řekl Aktuálně.cz Jiří Paroubek.

Blog Jana Švejnara
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle něj bude složité především vyjednávání u lidovců. "Ale pokud se rozhodnou komunisté, není co řešit," dodal.

Právě tento týden Paroubek oslovil šéfa komunistů otevřeným dopisem, ve kterém ho žádá, aby Švejnara strana podpořila.

"Nezávidím Vám ani Vaší straně, vážený pane předsedo, tu obrovskou odpovědnost, kterou nyní máte nejen za zvolení či nezvolení Václava Klause, ale především za budoucnost milionů voličů této země. Bude-li totiž zvolen, ovládne ODS všechny klíčové funkce a bude prosazovat program, který je výhodný pouze pro úzkou skupinu nejbohatších," napsal například.

Čunek: Obchody nebudou

Lidovci zatím rozhodnuti nejsou a hned tak nebudou. Jednak je zaměstnávají půtky v koalici, které rozpoutali svým oznámením, že chtějí poslat zpět na post vicepremiéra svého předsedu Jiřího Čunka. A také si na příští týden pozvali k diskusi zatím jediného kandidáta na Hrad prezidenta Václava Klause.

"Chceme slyšet i jeho názory a postoje, pak se budeme rozhodovat," říká předsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová.

Volba prezidenta: Lidovecké hlasy jsou na prodej - ČTĚTE ZDE

Čunek ovšem vylučuje, že by za jeho návrat do vlády lidovci museli "zaplatit" hlasy pro Klause. "Takové spojení je nepřípustné," řekl Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy