Švejnar prolomil mlčení. Chystá prohlášení k volbám

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
10. 9. 2012 14:40
Pomoc se sběrem podpisů mu nabízí jeho někdejší spojenec z roku 2008 Jiří Paroubek
Jan Švejnar.
Jan Švejnar. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V nejbližších dnech oznámí ekonom Jan Švejnar, zda bude kandidovat na českého prezidenta v přímé volbě.

"Své rozhodnutí ohledně kandidatury oznámím tento týden," prolomil v pondělí své mlčení Švejnar pro server Ihned.cz.

Zda to bude „ANO", či „NE" prezidentské kandidatuře, ale zatím nenaznačil.

Ekonom, který v současnosti působí jako ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě, si i přes své váhání vede slušně v předvolebních průzkumech, i když jej v posledních grafech předstihl na druhém místě expremiér Miloš Zeman.

Ten má podobně jako favorit předvolebních průzkumů Jan Fischer i 50 tisíc podpisů pro oficiální prezidentskou nominaci.

Právě sběr podpory nemalého počtu lidí by Švejnara v případě potvrzení kandidatury čekal. Švejnar měl původně kandidovat s podporou ČSSD, ale nakonec se s nejsilnější opoziční stranou nedohodl. Sociální demokraté nakonec do prezidentské volby vyslali svého straníka Jiřího Dienstbiera a Švejnar plánoval být nadstranickým kandidátem.

Pomocnou ruku mu však pro sběr podpisů nabízí jeho někdejší spojenec z prvního a neúspěšného "dobývaní" Pražského hradu v roce 2008, Jiří Paroubek, dnes předseda strany NS - LEV 21.

"Nabídl bych Janu Švejnarovi příležitost sbírat podpisy na našich mítincích, například v rámci kampaně před krajskými volbami," řekl Aktuálně.cz Paroubek. Podle svých slov však zatím se Švejnarem o této možnosti nejednal.

Paroubek přitom dříve vyjádřil podporu Miloši Zemanovi, nyní ale mění názor. Pro "levý střed a střed" voličů je podle něj Švejnar vhodnější kandidát.

Teoreticky by Švejnara také mohlo nominovat buď dvacet poslanců, nebo deset senátorů. Silné parlamentní strany, tedy ODS a TOP 09 ale mají své stranické kandidáty a spojení Švejnara s KSČM je víc než nepravděpodobné.

Zbývá tak rozlomený klub Věcí veřejných, který po odchodu poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake do strany LIDEM dvacítku podpisů dohromady nedá. Nicméně poslanci VV pod podmínkou anonymity tvrdí, že jsou se Švejnarem v kontaktu.

"Jednání s panem Švejnarem probíhala už dřív, i teď jsme v kontaktu. Ale problém je, že se ještě nerozhodl," uvedl jeden z nich.

 

 


 

Právě se děje

Další zprávy