Střední Čechy: Ratha odmítla ODS, jednat se bude s KSČM

Domácí Domácí
30. 10. 2008 16:50
Rath míří k menšinové krajské vládě
David Rath zkusí podporu komunistů.
David Rath zkusí podporu komunistů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Povolební vyjednávání nejsilnějších politických stran ve Středočeském kraji zkrachovalo.

Znamená to, že na vládě ve středních Čechách se nebude podílet ODS, která v krajských volbách těsně prohrála s ČSSD. Má o jeden mandát v zastupitelstvu méně než socialisté (25 proti 26).

Lídři středočeských socialistů a ODS dnes oznámili, že už nebudou dál jednat.

"Oni odmítli náš návrh podpořit menšinovou vládu, my jsme odmítli velkou koalici," řekl Aktuálně.cz budoucí středočeský hejtman David Rath. 

"Sociální demokracie od nás oficiálně uslyšela, že nejsme připraveni na spolupráci s ní, že jsme připraveni na práci konstruktivní opozice," cituje pak Bendla server ceskenoviny.cz.

"Nabídli jsme ODS předsedu kontrolního výboru a místopředsedy všech výborů a komisí. To je víc než měla ČSSD v minulém období," dodal.

Bendl naopak obsazení výborů komentuje tak, že za jeho éry měli socialisté ve výborech výhodnější poměr hlasů, než jaké dnes sami poraženému soupeři nabízejí.

Socialisté podle Ratha směřují k menšinové vládě. "S KSČM budeme o podpoře menšinové vlády jednat zítra a pak začátkem dalšího týdne," uvedl Rath.

Komunisté získali ve středních Čechách 10 mandátů, 4 zbývající má sdružení Nezávislí starostové pro kraj.

Oba lídři se také pohádali o budoucí krajský rozpočet.

"Vyzvali jsme Bendla, aby nám předali podklady k rozpočtu, on nám řekl, že žádné nejsou," říká Rath, který Bendlovi toto tvrzení nevěří. "Může to ohrozit chod nemocnic, domovů důchodců, záchranky i škol."

 

Právě se děje

Další zprávy