Starostům se nelíbí reforma, chystají se do sněmovny

ves
8. 8. 2007 12:50
Vadí jim, že malé obce stát diskriminuje
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už tisíc starostů menších měst a obcí podepsalo smlouvu, která má zrušit daňové zvýhodnění velkých měst.

"Nejmenší obce za "hlavu občana" získávají až 6,5krát méně peněz do obecní pokladny než největší města," říká Jana Juřenčáková, senátorka a předsedkyně této iniciativy starostů.

Starostové navíc tvrdí, že na úkor menších měst a obcí jsou v současném systému zvýhodňována velká města a že na tom nic nezmění ani chystaná reforma financí.

Chystají se proto den před začátkem projednávání klíčové normy do sněmovny, aby poslance přesvědčili.

"Poslanci bohužel mnohdy vůbec netuší, jak jsou financována města a obce. Když se schválilo společné zdanění manželů, občané sice ušetřili, ale jen naše město zaznamenalo výpadek v rozpočtu ve výši 1,1 milionu korun v roce 2006 a na rok 2007 předpokládáme dokonce 1,5 milionu korun ztráty," vypočítává starosta města Kunovice Jiří Vařecha.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát
Starostové vzkázali Kalouskovi, jak má dělit peníze

Novela výhodná pro všechny, kromě 5 největších měst  

Starostové připravili vlastní návrh zákona o rozpočtovém určení daní. Jeho podstata je jednoduchá: koeficient jedna. Absolutní rovnostářství mezi obcemi navrhují jako protipól ministerské novely, která výrazně zvýhodňuje čtyři největší města.

Zrušení koeficientů, díky kterým dnes dostávají větší města na jednoho obyvatele více peněz než malé obce, je podle nich spravedlivější a systém přerozdělování daní navíc podstatně zjednodušuje.

"Odstraňujeme zjevnou diskriminaci občanů menších sídel, kdy podle stávajících pravidel je daňová hodnota občana z menší obce tři až čtyři tisíce korun, zatímco Praha na občana získává přes dvacet tisíc," řekla před časem senátorka Jana Jurenčáková (za Nezávislé starosty pro kraj).

Foto: Osobní stránky senátorky
Online rozhovor se senátorkou, která bojuje s Kalouskem o daně

Velkoměsta ztratí desetinu

Na návrhu mají podle starostů vydělát všechny obce i města. Rozpočty nejmenších obcí by měly být posíleny v průměru o 60 procent, u obcí nad 10 tisíc obyvatel by mělo jít až o 40 procent. Všechna krajská města by si měla polepšit v řádu 10 procent.

Výjimkou ale bude Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a částečně Olomouc. Tato města byla doteď podle autorů návrhu jednoznačně zvýhodňována a měla by přijít o deset procent svých příjmů.

 

Právě se děje

Další zprávy