Kuchtová: Předseda Bursík obchází stranické orgány

nach, jaa
23. 11. 2007 14:14
Kritizuje ho také za odvolání zelených odborníků z MŠMT
Dana Kuchtová: Bursík vyhazuje lidi, kteří byli schopní, jen protože jsou spojení se mnou.
Dana Kuchtová: Bursík vyhazuje lidi, kteří byli schopní, jen protože jsou spojení se mnou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředsedkyně zelených a exministryně školství Dana Kuchtová obvinila Martina Bursíka, že obchází demokratické postupy uvnitř strany. Nelíbí se jí, že o novém ministrovi školství mají jednat poslanci. "V naší straně je nejvyšším orgánem republiková rada, a ta musí rozhodnout," říká.

Bývalá šéfka ministerstva školství dnes na tiskové konferenci podpořila odvolaného náměstka za Zelené Martina Tichého.

 "Ministr dělá z úředníků hlupáky," myslí si Tichý, exnáměstek pro evropské fondy. Reagoval tak na Bursíkovo rozhodnutí odvolat ho z postu. Předsedu Zelených prezident dočasně pověřil řízením resortu.

"Byl jsem odvolán provizorním ministrem panem Bursíkem bez udání důvodů. Mediální prezentace mého odvolání je lživá. Posílil jsem ministerstvo personálně, sehnal odborníky na tuto problematiku, což není jednoduché," vyjmenovává své úspěchy Tichý. 

Ani komunikace s konferencí rektorů a radou vlády pro výzkum a vývoj podle Tichého nevázla, ani nebyla čistě formální, jak tvrdil ministr Bursík i odpůrci ministryně Kuchtové z řad KDU-ČSL.

Bursík jako brzda

Tichý je také přesvědčen, že k termínu 15.prosince, kdy měl připravit podklady pro operační program pro výzkum a vývoj, byl schopen svůj úkol bez problémů splnit a vše by bylo hotovo dřív než v březnu. "Když přišel ministr Bursík, najednou bylo řečeno, že o peníze z programu bude možné žádat v březnu. Je to Bursík, kdo operační programy brzdí," míní Tichý.

"Jako reálný důvod svého odvolání vidím potřebu odstranit lidi, kteří spolupracovali s Danou Kuchtovou, aby se odstranila opozice ve Straně zelených," prohlásil Tichý.

"Sliboval, že nebude dělat žádné personální změny, ale ty změny udělal. A to všechno ze dne na den," říká Kuchtová s tím, že Martin Tichý je jen jedním z řady. Po rezignaci samotné ministryně odešel náměstek Dušan Lužný, ředitelka pro evropské fondy Rázková a nyní i náměstek Tichý.

Rada bude bez hlavy

S místopředsedkyní Kuchtovou se shodli, že Martin Bursík dusí demokracii ve straně. "Takové způsoby mě jako místopředsedkyni strany znepokojují. Tímto kritizuji způsob jednání se členy strany," uvedla Kuchtová.

"Myslím si, že strana teď prochází velmi složitým obdobím a neumím předvídat výsledek," dodává Kuchtová. Přesto oba doufají, že se podaří problémy ve straně vyřešit. "Já doufám, že v nejbližší době naše spory skončí," uzavírá Tichý.

Spory ve straně měla řešit republiková rada Zelených, kterou původně svolával její předseda Dalibor Stráský na tento víkend. Zasedání ale poté zrušil navíc svým spolustraníkům sdělil, že se vzdá předsednictví tohoto rozhodovacího orgánu.

 

Právě se děje

Další zprávy